Kustos Karlo Rati; Foto: Andrea Avezzu | Coutesy of La Biennale di Venezia
Aktuelno

Inteligencija. Prirodna. Veštačka. Kolektivna. To je tema Bijenala arhitekture 2025. u Veneciji

Sa sve više nadolazećom klimatskom krizom i ulogom arhitekture u degradaciji životne sredine, izložba ima za cilj da odgovori na hitnu potrebu za suštinskim rešenjima.

Karlo Rati, kustos 19. Međunarodne izložbe arhitekture otkrio je željno iščekivane detalje za predstojeće izdanje Bijenala. Izložba će se pod nazivom „Inteligencija“ održati u periodu od 25. maja do 23. novembra 2025. godine na raznim znamenitim lokacijama širom Venecije.

Prihvatajući spektar značenja sadržanih u reči „Inteligencija“ i obuhvatajući i moderne pojmove inteligencije, istovremeno se ukazuje na koren reči „gens“ što znači ljudi. Ovim se nagoveštava i buduća inteligencija, težeći prevazilaženju granica savremene veštačke inteligencije, negujući inkluzivnost i maštu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Andrea Avezzu

Izložba ima za cilj da odgovori na hitnu potrebu za suštinskim rešenjima usled ubrzane klimatske krize.

U saopštenju, Rati je govorio o „povezanosi“ arhitekture sa raznim disciplinama, poput umetnosti, inženjeringa, biologije, kao društvenim naukama i da svi zajedno igraju ulogu u oblikovanju izgrađenog okruženja.

Sa sve više nadolazećom klimatskom krizom i ulogom arhitekture u degradaciji životne sredine, izložba bi trebalo da istražuje „inteligentna rešenja“, eksperimentišući sa prilagodljivošću i snalažljivošću. Zapravo, izložba ima za cilj da odgovori na hitnu potrebu za suštinskim rešenjima usled ubrzane klimatske krize.

Služeći kao platforma za raznovrsne dizajnerske predloge i eksperimente u tri kategorije (prirodna, veštačka i kolektivna inteligencija), izložba poziva arhitekte da zamisle katalizatore evolucionih procesa.

Kustos Karlo Rati; Foto: Andrea Avezzu

Bijenale će se održati u periodu od 25. maja do 23. novembra 2025. godine na raznim znamenitim lokacijama širom Venecije.

„Izložba će tražiti put koji vodi ka napred, sa idejom da inteligentna rešenja za hitne probleme mogu imati raznovrsne i mnogobrojne oblike. Predstaviće kolekciju dizajnerskih predloga i mnogih drugih eksperimenata, istražujući definiciju „inteligencije“ kao sposobnosti prilagođavanja okolini sa ograničenim resursima, znanjem i moćima.“ – rekao je Karlo Rati.

„Objekti, zgrade i urbani planovi biće organizovani duž ose višestruke i široke inteligencije – organizovani kao prirodna, veštačka, kolektivna i kombinacija sve tri. Dok su neke ideje osuđene na neuspeh, druge nas mogu uputiti ka iskupljenju.“ – dodaje on.

Četiri stuba

Da bi se inteligentno prevazišle prepreke, potrebne su različite strategije. Izložba tako definiše inteligenciju kao sposobnost prilagođavanja resursima i prikazaće širok spektar dizajnerskih kencepata i eksperimenata.

Kustos je objasnio da je etos izložbe dodatno naglašen kroz četiri metodološka stuba: transdisciplinarnost, koja podstiče saradnju između profesija; pristup živoj laboratoriji, koji pretvara Veneciju u dinamične prostore inteligencije; prostor za ideje, koji poziva različite glasove da doprinesu rešenjima a putem otvorene platforme za podnošenje predloga; i protokol cirkularnosti, koji postavlja ambiciozne ciljeve za održivost.

Ova četiri stuba imaju za cilj podsticanje saradnje, eksperimentisanja i održivosti.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *