Planirani izgled novog hotela u Kragujevcu; Vizuelizacija: Andzor Enigineering
Novi objekti

Hotel Holiday Inn Express u Kragujevcu: Projekat na javnom uvidu

Rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće konstrukcije započetog objekta grad na Lepenici dobija hotel sa 73 sobe, restoranom i fitnes salom za spoljne korisnike.  

Dva meseca nakon što je najavljeno da će sedište Šumadijskog okruga dobiti hotel internacionalnog brenda Holiday Inn Express, inače prvi objekat ovog brenda u Srbiji koji će se graditi van Beograda, Grad Kragujevac stavio je na javni uvid urbanistički projekat za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta u park naselju Jezero Bubanj sa prenamenom u hotel sa restoranom.

Hotel će biti izgrađen na atraktivnoj lokaciji nedaleko od jezera Bubanj, a investitor i naručilac izrade urbanističkog projekta je preduzeće MR-Bussines Team iz Kragujevca. Izrada UP-a poverena je novosadskom ANDZOR Engineeringu, odgovorna projektantkinja je Tatjana Vujinović, dia, dok je odgovorna urbanistkinja Ana Virijević, dia. Početak izgradnje očekuje se u prvom kvartalu naredne godine, a rok za završetak je 18 meseci.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Granica obuhvata urbanističkog projekta

Nezavršen konstruktivni skelet na lokaciji

Lokacija objekta nalazi se jugoistočno od jezera Bubanj i površine je oko 0,27 ha. Specifičnost lokacije je postojeća konstrukcija započetog objekta, koju treba rekonstruisati i dograditi, kako bi se izgradio hotel kategorije od najmanje 4 zvezdice, a u skladu sa internacionalnim hotelskim standardima i standardima brenda Holiday Inn Express.

Na lokaciji postoji konstruktivni AB skelet koji je nezavršen, spratnosti Po+Pv+2 (u delu prizemlja postoji galerijska etaža), BRGP oko 1.140 m2. Za pristup podrumu postoji kolsko-pešačka AB rampa orijentisana prema pristupnoj saobraćajnici (sa jugoistočne strane objekta).

Objekat je fundiran na temeljnoj ploči. Međuspratna konstrukcija je polumontažna, tipa „fert“. Na objektu su uočljivi samo osnovni konstruktivni elementi, bez elemenata završne obrade, navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Na objektu su uočljivi samo osnovni konstruktivni elementi, bez elemenata završne obrade; Foto: Google Earth

Smeštajni kapaciteti organizovani u postojećem delu objekta, a restoran je nezavisan od hotela – u dograđenom delu.

Površina na kojoj će se vršiti rekonstrukcija i dogradnja planom je predviđena za objekat turističko-ugostiteljske namene sa smeštajnim kapacitetima (hotel, restoran).

Arhitektonsko rešenje koncipirano je tako da su smeštajni kapaciteti organizovani u postojećem delu objekta, a restoran nezavisan od hotela – u dograđenom delu. U predloženom rešenju, objekat ima kapacitet od 73 sobe.

Zadržava se visinska regulacija objekta u izgradnji, tako da je spratnost izgrađenog dela Po+Pv+2 (3 nadzemne etaže), spratnost proširenja/dogradnje je P+1, a zadržava se i horizontalna regulacija postojećeg objekta.

Ukupna bruto površina planiranog objekta iznosi 5.612 kvadratnih metara; Vizuelizacija: Andzor Enigineering

Kvalitetne vizure prema jezeru

S obzirom na to da se zadržava pozicija natkrivene kolsko-pešačke rampe za pristup podrumu, u podrumu rekonstruisanog objekta budućeg hotela projektovana su garažna parking mesta za goste hotela, kao i kolsko-pešački pristup zaposlenog osoblja hotela (službeni ulaz i prijem artikala za restoran).

Pored garažiranja, u podrumskom delu objekta namenjenom hotelskim sadržajima projektovane su službene, tehničko-inženjerske, servisne i pomoćne prostorije. Nezavisno od hotela, u podrumu će funkcionisati i fitnes sala za spoljne korisnike, sa svim potrebnim prostorijama.

Zadržavanjem postojeće konstrukcije na lokaciji uslovljena je određena funkcionalna organizacija koja omogućava optimalnu iskorišćenost postojećih površina etaža. Tako su u većem delu visokog prizemlja projektovani hotelski sadržaji ugostiteljskog tipa, orijentisani ka Lepeničkom bulevaru i severozapadnoj/severoistočnoj strani parcele, pa se ostvaruju kvalitetne vizure prema jezeru.

U podrumu su projektovana garažna parking mesta za goste hotela; Vizuelizacija: Andzor Enigineering

Pristup galeriji se ostvaruje preko stepenica koje vode iz glavnog hola prizemlja, a pristupačna je i osobama sa invaliditetom.

U ostatku prizemlja projektovan je restoran koji funkcioniše nezavisno od hotela. Za restoranski deo objekta koji nije u sklopu hotela, idejnim rešenjem dat je predlog unutrašnjeg rasporeda i uređenja, a finalna unutrašnja organizacija može se razlikovati od predloženog rešenja, u zavisnosti od potreba korisnika.

Projektom su predviđene standardne prostorije restorana: glavna banket sala sa pratećim prostorijama, službeni deo i kuhinjski deo (kuhinja sa pultovima za izdavanje jela i prijem posuđa za pranje, ostave za piće i namirnice). Postojeći prostor galerije je maksimalno iskorišćen tako što je projektovano osam dvokrevetnih soba, plus jedna komfornija soba apartmanskog tipa sa mini-kuhinjom.

Pristup galeriji se ostvaruje preko stepenica koje vode iz glavnog hola prizemlja, a pristupačna je i osobama sa invaliditetom, budući da su tu predviđene i stanice putničkog i servisnog lifta. Evakuacija u sklopu zaštite od požara ostvaruje se direktno napolje, preko dva evakuaciona izlaza locirana na različitim krajevima hodnika galerije.

Osnova prizemlja

Smeštajne jedinice različitih tipova

Na spratnim etažama projektovane su smeštajne jedinice različitih tipova: dvokrevetne sobe tipa „twin room” i „double room”, komfornije sobe apartmanskog tipa (sa mini-kuhinjom) i po jedna soba za osobe sa invaliditetom – „access room”, navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Na prvom spratu projektovane su ukupno 34 sobe, a na drugom spratu 29 soba. Za prirodno osvetljenje i dvostrano provetravanje hodnika i sobe u središnjem rasteru hotela, projektovan je svetlarnik/atrijum.

Ukupna bruto površina objekta iznosi 5.612 m2, ukupna neto površina je 4.518 m2, a neto korisna površina 4.383 kvadratna metra.

Na prvom spratu projektovane su ukupno 34 sobe, a na drugom spratu 29 soba; Vizuelizacija: Andzor Enigineering

Grafički prilozi

Osnova podruma
Osnova podruma
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova galerije
Osnova galerije
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Osnova krovnih ravni
Osnova krovnih ravni
Preseci kroz objekat
Preseci kroz objekat

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *