ugozapadni izgled – blokovi A i B (Foto: Beoinfo/Urbopolis)
Novi objekti

Kako će izgledati rekonstruisana Hitna pomoć u Beogradu

Kompleks izgrađen po projektu arhitekte Leona Kabilja iz 1957. godine dobiće novo ruho.

Gradski zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, posle više od pola veka, dobiće novo ruho. Već početkom 2020. godine očekuju se radovi na dogradnji više od 6.000 m2, što će sa postojećim objektima činiti moderan zdravstveni kompleks na više od 8.000 m2 površine, piše eKapija.

Kako se navodi u Urbanističkom projektu, koji je na javnom uvidu bio do četvrtka, 8. avgusta, u gradskoj upravi u Ulici 27. marta, radovi će se obavljati u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A i portirnica, tokom druge faze predviđena je rekonstrukcija i dogradnja bloka B i izgradnja nadstrešnice, dok je za poslednju fazu u planu rekonstrukcija bloka C i uređenje parcele. Novi blok krasi savremena fasada od horizontalnih brisoleja koja će objektu Hitne pomoći dati upečatljiv izgled.

Jugoistočni i jugozapadni izgled (Foto: Beoinfo/Urbopolis)

Novi blok krasi savremena fasada od horizontalnih brisoleja koja će objektu Hitne pomoći dati upečatljiv izgled.

Prema postojećem projektu, rekonstruisana zgrada Hitne pomoći imaće i edukativni centar sa svim potrebnim uslovima. Zamisao je da se u specijalno opremljenim vežbaonicama, uz stručni nadzor, pruži obuka specijalizantima iz oblasti kojima se bavi Gradski zavod. Pored adekvatno opremljenih soba, projektovano je pet klasičnih učionica, jedna stručna čitaonica, nekoliko kancelarija za zaposlene u centru i sala za edukaciju tipa amfiteatra za 195 osoba, navodi se u dokumentaciji.

Projektom je predviđeno 52 parking mesta za zaposlene i korisnike, od čega je 5 parking mesta obezbeđeno za osobe sa invaliditetom.

Investicija

Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Privredno društvo za prostorno planiranje Urbopolis iz Beograda, a zahtev Urbanističkog projekta podneo je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, od čega 11 predstavlja doprinos EU, a 5 miliona evra iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Jugoistočni i severoistočni izgled (Foto: Beoinfo/Urbopolis)

Hitna pomoć izgrađena 1957.

Kompleks objekata za aktuelnu namenu izgrađen je po projektu arhitekte Leona Kabilja iz 1957. godine i sastoji se iz tri međusobno povezana bloka ili objekta, navodi se u dokumentaciji.

Objekti su postavljeni u konfiguraciji koja obrazuje interno dvorište, sa objektom A na severozapadu, lamelom B na jugozapadu i lamelom C na severoistoku, a interno dvorište je pokriveno nadstrešnicom.

Sva tri bloka predstavljaju jedinstvenu funkcionalnu celinu kojima se povezuju svi postojeći sadržaji Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *