Proširenje krova u Wasserstrasse, Bazel, od strane firme Atelier Atlas Architektur; Foto: Armin Schaerer
Promo

Kako i zašto fleksibilnost čini arhitekturu održivijom

Zgrada iz 19. veka može da ima savremene nove domove i pivara može biti projektovana za demontažu. Pridružite se konferenciji „Build for Life“ 2021. da biste videli kako i arhitektura i održivost cvetaju u oba slučaja.

Fleksibilna zgrada je održiva zgrada: kada zgrade mogu da se menjaju i podnesu promene funkcije, one duže traju i na taj način izbegavamo rušenje i uticaj CO2 nove zgrade.

Uz ograničene intervencije na konstrukciji, zgrade budućnosti mogu da se transformišu putem dinamičnog projekta i responsivnih alata i sistema. Pridružite se moderatorki Ejn Korcen, arhitekti i novinarki, na konferenciji „Build for Life“ 2021, u njenoj potrazi za fleksibilnošću u zgradama.

Kako blok zgrada iz 19. veka može biti fleksibilan

U ulici Wasserstrasse, u susedstvu okruga St. Johann u Bazelu, firma Atelier Atlas Architektur je primenila radikalni koncept kako bi dodala spratove na postojeću stambenu zgradu iz kasnog 19. veka. Pridružite se ovoj sesiji da biste saznali kako nova fleksibilnost prethodne zgrade čini socijalno i ekološki održivim.

Foto: Armin Schaerer

Kako projekat demontaže može biti koristan za privremeno iznajmljivanje zemljišta

Na ovoj sesiji vidimo zgradu koja je projektovana za demontažu za potrebe privremenog iznajmljivanja zemljišta. Radi prilagođavanja ovom mogućem privremenom veku trajanja, firma ADEPT je projektovala kuću Braunstein Tap koja je namenjena za demontažu kako bi reciklaža ili kompletiranje komponenti zgrade postalo realna opcija ukoliko zgrada ne može da ostane.

Kako ponovno iskorišćavanje i renoviranje mogu obezbediti fleksibilnost i arhitektonske kvalitete?

Ojačati, spojiti i ukotviti. Ovo je mantra govornika na glavnu temu, Metea Tonija, iz firme Praksis Architects. Na primerima bezvremenske transformacije bivše fabrike slada, Mete će nam otkriti izazove i potencijale na koje nailazite u vezi sa fleksibilnošću kada radite sa transformacijama.

Da li rešenja za ventilaciju i grejanje mogu biti fleksibilna?

Ne samo zgrade, već i njihove funkcije, kao što su ventilacija i grejanje, treba da budu fleksibilne. Na ovoj sesiji Lusil Džulija Saran, viši specijalista za klimu u zatvorenom prostoru i doktor nauka će nam predstaviti integrisana rešenja ventilacije i grejanja koja reaguju na prisustvo stanara za nove i renovirane objekte.

Konferencija „Build for Life“ 2021.

Prudružite se 15. do 17. novembra kada VELUX okuplja arhitekte, graditelje kuća, istraživače, inžinjere, aktiviste i druge stručnjake iz ove oblasti da bi razmotrili kako objekti mogu doprineti životnoj sredini i poboljšati kvalitet ljudi svuda u svetu.

Besplatna i otvorena za sve, konferencija „Build for Life“ 2021. je u potpunosti digitalni događaj na kojem će govoriti više od 90 stručnjaka iz celog sveta, a sa dve glavne bine u Kopenhagenu, Danska. Prijavite se na buildforlife.velux.com.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *