Novi objekti

Kako izgleda novi Stonehenge centar

Novi centar za posetioce Stounhendža otvoren je danas, na vreme za zimski solsticij, i sa ciljem da milionima turista pruži veći užitak u najpoznatijem praistorijskom spomeniku u Britaniji.

Misteriozni kameni krug u Salsberiju na jugozapadu Engleske jedno je od najprepoznatljivijih drevnih mesta u Evropi. Međutim, zbog višedecenijskih nesuglasica i neodlučnosti, osim parkinga turistima nije nudio ništa više.

To bi sada 27 miliona funti (32 miliona evra) vredan vizitorski centar, muzej i izložbeni prostor trebalo da isprave.

Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_2Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_4

Zgrada se sastoji od tri kućišta, svi različitih materijalizacija, koji su zaštićeni ispod valovite čelične nadstrešnice i okruženi šumom od preko 200 čeličnih stubova postavljenih pod različitim uglovima.

Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_1

Najveći blok je odeven sa drvetom pitomog kestena i smešta izložbenu galeriju muzeja. Drugi blok ima stakelene zidove i smešta edukativni centar, kafić i prodavnicu, dok je manja struktura obložena cikom usendvičena između ova dva bloka i smešta blagajnu.

Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_6 Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_3 Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_11

Donja strana čelične nadstrešnice je obložena sa panelima od cinka i ima složeni obrazac perforacija u obliku kvadrata. On nadsvođuje sva tri bloka, stvarajući zaštićene oblasti za okupljanja unutar svog okvira.

Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_11 Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_15 Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_13

Pogledajte još interesantnih objekata na našem sajtu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *