Prvi utisak, kada gost uđe u stan, steći će na osnovu hodnika. Evo saveta kako treba da ga uredite!

Hodnici i degažmani se često zanemaruju prilikom uređenja enterijera stana, međutim oni nisu nevažni a pritom mogu i jako lepo da izgledaju.

Kako bi opelmenili ovaj deo stana prikazujemo vam neke od osnovnih pravila koje bi trebali znati prilikom uređenja.

Osvetljenje hodnika

U najvećem broju slučajeva, hodnici nemaju prirodno osvetljenje. Ako ipak postoje, nemojte ih pokrivati s teškim zavesama i draperima. Odlučite se za lagane i tanke tkanine. Na taj način će hodnik biti svetao a vi i dalje ćete održavati vašu privatnost.

Za hodnike bez prozora, rasveta je neizbežna. Ugradne svetiljke ili male nadgradne plafonske postavljene linijski su najbolje opcije za uske hodnike, jer ne zauzimaju puno prostora. Za malo veće hodnik mogu se montirati i lusteri.

Boje za hodnik

Za male prostore, svetle boje učiniće da hodnik izgleda veće i prozračnije. Tamnije boje rezervisane su za veće prostore.

Perive tapete u hodniku je uvek dobro rešenje i sa estetske i praktične strane. Pogledajte kako da sami zalepite tapetu na zid.

Koristite velika ogledala koja će dati više svetla i vizuelno proširiti prostor.

Nameštaj za hodnik

Uzani cipelari, natkasne i garderoberi su osnovni nameštaj za hodnike. Pored njih, lepi detalji mogu biti čiviluci zamimljive forme, tepisi jarke boje ili ogledalo velikih dimenzija.

Ne zaboravite postaviti mali tabure ili stolicu za lakše obuvanje. Pogledajte primere nameštaja za hodnike koje predlaže nemački proizvođač Hülsta.

Pod u hodniku

Podloga u hodniku pre svega mora biti laka za održavanje. Iz tog razloga, u najvećem broju slučajeva, na pod se postavljaju pločice.

Ukoliko pak u hodniku imate parket, preko njega postavite tepihe (krpare) koji se lako održavaju.

Dekorativni elementi

Vaza sa cvećem ili slika iznad natkasne su najčešći dekorativni elementi u hodnicima.

Detalje u hodniku povežite s bojama nameštaja, ukrasnih motiva ili tepiha kao što je izvedeno na slici ispod.

(wday, freshome)