Arhitektura

Kako vam se sviđaju organski gradovi budućnosti?

Projekat „Organic cities“ koji je za Ujedinjene Arapske Emirate osmislio arhitektonski studio Luca Curci kao evoluciju savremenog velegrada pruža nam uvid u mogući razvoj gradova u budućnosti.

Šema predloženog projekta prikazuje mogući izgled dinamičnog kulturnog središta kao prostora okupljanja, interakcije i socijalizacije. Arhitektura je oblikovana na način da novi oblici postaju deo urbanog krajolika kao i svojevrsni orijentir u prostoru ove dinamične regije. Organski gradovi otvaraju niz novih mogućnosti stanovanja, kancelarijskih prostora i prodavnica, ali i kreaciju različitih urbanističkih rešenja.

organski-gradovi-1 organski-gradovi-2

Glavni plan projekta napravljen je na način da omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost kroz vreme, a svaka pojedina zgrada u potpunosti je prilagođena potrebama modernog stanovanja i poslovanja.

Projekat je podeljen u dva glavna dela, a to su pet futurističkih građevina na kopnu kao i pet polumeseca na veštačkim ostrvima u moru. Sve kopnene i „ostrvske“ građevine povezane su mostovima i parkovima. Manje zgrade namenjene su stanovanju, dok su polumeseci zamišljeni kao kombinacija hotela i apartmanskih naselja.

Projekt „Organic cities“ trebao bi da osigura dovoljno stambenih jedinica za smeštaj 150 hiljada ljudi, dok bi više od 50% ukupne površine projekta činili parkovi i druge otvorene zelene površine.

organski-gradovi-3 organski-gradovi-4 organski-gradovi-5 organski-gradovi-6

Saznajte hoće li gradovi u budućnosti prohodati!

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *