Aktuelno

Koncertna dvorana u renoviranom dvorcu Eđšeg

Nakon dva i po meseca posla na skelama, restauratori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine završili su svoj deo posla u obnovi dvorca Eđšeg.

Dvorac Eđšeg je zdanje staro 120 godina i pod zaštitom je države. Kada obnova bude potpuno završena, u obnovljenom zdanju planirano je da bude koncertna dvorana koju Novi Sad nema, kao i drugi sadržaji.

Radovi na obnovi dvorca Eđšeg koji se nalazi u Ulici Antona Čehova počeli su prošle jeseni, a gradonačelnik Igor Pavličić je tom prilikom objavio da će, pored renoviranja i obnove, grad uložiti i u kupovinu okolnih nekretnina, kako bi se ovo zdanje zaokružilo u jednu celinu. Na obnovi ove vredne istorijske kuće godinama su insistirali stanovnici ovog kraja Novog Sada jer je ona bila užasno zapuštena – zatrpana smećem koje je, ne retko, i gorelo.

Zavod za zaštitu spomenika Vojvodine radio je na restauraciji tavanice u svečanoj dvorani stare streljane.

– U roku smo završili radove. Naš posao se sastojao iz tri segmenta – uradili smo restauraciju gipsane plastike, zatim slikarski deo, zidnu dekoraciju i restauraciju zidnih slika, i na kraju, deo dekoracije koja spada u molerske radove, s tim što smo dali i dalja uputstva kod ostalih molerskih radova – kaže za Danas Zoran Barišić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rukovodilac radova na restauraciji Eđšega.

dvorac-edjseg-fashion-weekdvorac-edjseg-fashion-week-2

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. sara

    svaka cast. ova zgrada je prelepa i zasluzila je rekonstrukciju i novi zivot.

  2. Dvorac Špicer u Beočinu i dalje kuća duhova | Gradnja

    […] Pogledajte kako je spasen dvorac Eđšeg u Novom Sadu. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *