Lokacija planirana za projektovanje i izgradnju baznog objekta; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Traži se idejno rešenje bazne stanice za budući ski-centar u Rožajama

Radovi se primaju do 15. avgusta u 13 časova, a najbolje idejno rešenje po oceni sedmočlanog žirija biće nagrađeno sa 13.500 evra.  

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore donelo je odluku o raspisivanju međunarodnog Konkursa za idejno arhitektonsko rešenje bazne stanice za potrebe ski-centra “Hajla i Štedim” u Rožajama, skijališta za čiju je izgradnju vlada Crne Gore u 2023. godini izdvojila oko 10 miliona evra.

Konkursni zadatak pripremljen je u saradnji s crnogorskim Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa, kao i članovima žirija, a ukupan nagradni fond iznosi 22.500 evra i biće raspodeljen na prvu (13.500 €), drugu (5.500 €) i treću nagradu (2.500 €), dok će četvrtoplasirani rad biti otkupljen sumom od 1.000 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Inovativan pristup u skladu sa namenom

Kako se navodi u raspisu, predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rešenja bazne stanice za potrebe-ski centra „Hajla i Štedim“, na lokaciji koja se nalazi u zahvatu Lokalne studije lokacije Hajla i Štedim, Opština Rožaje.

Od konkursnih radova se očekuje da, sagledavajući zatečene ambijentalne vrednosti uže i šire lokacije, ponude rešenja koja će karakterisati jedinstvenost u arhitektonskom oblikovanju, te optimalno funkcionalno rešenje planiranih programskih sadržaja.

„Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko-oblikovnih rešenja, kao i kod upotrebe materijala, a sve u skladu sa namenom objekta” – kaže se u raspisu konkursa, objavljenom na stranici architecutralcompetitions.me.

Nagradni fond iznosi 22.500 evra; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkusni rokovi

Rok za predaju radova je četvrtak, 15. avgust 2024. godine, do 13.00 h (lokalno vreme u Crnoj Gori).

Rok za objavu rezultata konkursa je petak, 20. septembar 2024. godine.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do petka, 7. juna 2024. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa do petka, 21. juna 2024. godine.

Pitanja se šalju na adresu: [email protected].

Raspisivač konkursa će nakon donošenja odluke žirija i izrade Izveštaja žirija, objaviti rezultate konkursa na na zvaničnoj internet stranici konkursa.

Članovi konkursnog žirija

  • dr Svetlana Perović, arhitektkinja, dekanka Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predsednica žirija;
  • dr Grozdana Šišović, arhitektkinja, vanredna profesorka na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, studio „re:a.c.t.“ Beograd, stručna članica;
  • Kata Marunica, arhitektkinja, studio „NFO“ Zagreb, stručna članica;
  • Ivan Jovićević, arhitekta, studio „BIRO 81000“ Podgorica, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore;
  • Arbin Kalač, Glavni gradski arhitekta Opštine Rožaje, stručni član;
  • Mladen Obrenović, arhitekta, „Skijališta Crne Gore” d.o.o. Mojkovac, stručni član;
  • Majda Adžović, predstavnica raspisivača.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *