Budući izgled terminala aerodroma u Firenci; Vizuelizacija: Rafael Viñoly Architects
Svetski projekti

Krov aerodroma u Firenci prekrivaće vinograd od 7,7 hektara

Prostrani kosi krov će na svojoj površini nositi 38 redova vinove loze, dok će se ispod njega naći specijalni prostori u kojima će se vino proizvoditi i ležati.

Američki studio Rafael Viñoly Architects predstavio je planove budućeg međunarodnog terminala na aerodromu u Firenci, koji će biti formiran na nesvakidašnji način, reflektujući posvećenost Italijana vinskoj kulturi.

Naime, novi terminal firentinske vazdušne luke na 50.000 kvadratnih metara kojeg će u godišnje koristiti oko 5,9 miliona ljudi, prekrivaće 7,7 hektara vinograda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Terminal će se prostirati na 50.000 kvadratnih metara; Vizuelizacija: Rafael Viñoly Architects

Omaž srcu vinske Toskane

Malobrojni su detalji koji se odnose na dizajn budućeg terminala, ali se već na prvi pogled može uočiti da će njegova primarna karakteristika biti prostrani kosi krov, koji će na svojoj površini nositi 38 dugih redova vinove loze.

Kako arhitekte iz prakse slavnog Rafaela Vinjolija ističu za portal Dezeen, baš ovako osmišljeni dizajn je omaž Firenci kao „srcu čuvene vinske regije“, Toskane.

„Jedinstveno za dizajn novog terminala je vinograd od 7,7 hektara koji se blago uzdiže ka nebu iznad svetlarnika terminala. Ovaj vinograd će gajiti sorte lokalne vinove loze, a vino će se proizvoditi i ležati u specijalnim prostorima ispod krova terminala“ – rekli su iz američkog studija.

Prostrani kosi krov će na svojoj površini nositi 38 dugih redova vinove loze; Vizuelizacija: Rafael Viñoly Architects

Veliki prostor koncipiran poput trga će sa svih strana biti okružen punktovima za dolaske i odlaske.

U unutrašnjosti, terminal će u centralnom delu imati veliki prostor koncipiran poput trga, a koji će sa svih strana biti okružen punktovima za dolaske i odlaske.

Ovaj centralni prostor biće povezan kako sa transportom, tako i sa parkingom i prodajnim prostorima, koji će biti na usluzi i putnicima i lokalnom stanovništvu.

Detalj iz enterijera terminala; Vizuelizacija: Rafael Viñoly Architects

Preorijentacija postojeće piste za 90 stepeni

Drugi ključni elementi prikazanog plana su preorijentacija postojeće piste aerodroma u Firenci, ranije poznatog kao Aeroporto Amerigo Vespucci, za 90 stepeni.

Ovim potezom pista bi se okrenula od okolnih brda i bila bi produžena kako bi bolje odgovarala modernijim avionima, objasnile su arhitekte,

Postojeća pista trebalo bi da bude prilagođena modernim avionima; Vizuelizacija: Rafael Viñoly Architects

Očekuje da prva faza izgradnje terminala bude realizovana do 2026. godine, a druga do 2035. godine.

Planom se takođe uključuje i poboljšanje veze sa gradom i širom regijom, kroz kako se navodi kroz „višemodalne opcije transporta, uključujući i novi sistem lagane železnice“.

Izgradnja planiranog novog aerodromskog terminala biće sprovedena u dve faze, gde se očekuje da prva faza bude realizovana do 2026, a druga do 2035. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marko

    S obzirom koliko je zagađenje u blizini aerodroma, vino iz ovog vinograda nikako ne treba piti…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *