Inspiracija za crvenu fasadu pronađena je obližnjem starom gradu prestonice Ekvadora; Rendering: BIG
Arhitektura

Riblja kost na crvenoj fasadi novog vertikalnog grada

Fasadom bojom lososa i slaganjem ploča u karakterističan slog, ova kula u glavnom gradu Ekvadora dobila je specifičan izgled koji će se pamtiti.

Renomirana arhitektonska firma BIG potpisuje projekat kule EPIQ, u javnosti okarakterisan kao novi vertikalni grad, koji će na svoja 24 sprata obezbediti znatnu površinu poslovnog i stambenog prostora. Inspiracija za baš ovakav dizajn objekta pronađena je u obližnjoj starom gradu prestonice Ekvadora, koja je svrstana u UNESCO kulturnu baštinu.

„Istorijski centar grada Kito sa svojim crvenim popločanjem postavljenim u slogu riblje kosti, prava je eksplozija oblika, boja i geometrije.“, rekao je za Dezeen Bjarke Ingels, osnivač firme BIG.

Kula se sastoji iz dve međusobno povezane strukture čija je fasada prekrivena ružičastim pločicama složene u riblju kost.

Kula EPIQ sastoji se iz dve međusobno povezane strukture čija je fasada prekrivena ružičastim pločicama složene u riblju kost, sa idejom da se objekat poveže sa zgradama iz starog grada koje datiraju iz 16. veka, a čija je fasada upravo boje lososa.

Igranje bojama

„Kao arhitekte, često se bojimo igranja bojama. Međutim, smatrali smo da bi u Kitou bilo zanimljivo koristiti boju kako bi se naglasili različiti arhitektonski blokovi i kako bi se svakom volumenu pružila sopstvena nijansa crvene.“, dodao je Bjarke.

Kako bi se u samoj zgradi stvorilo što više prostora za druženje, igru ali i prijatan rad veliki zeleni džepovi umetnuti su u strukturu objekta.

Veliki zastakljeni delovi fasade pružaju znatan prostor prirodne svetlosti u unutrašnjost objekta, kao i pogled na grad iz gotovo svakog dela zgrade.

Veliki zastakljeni delovi fasade pružaju znatan prostor prirodne svetlosti u unutrašnjost objekta.

Prema predstavljenim vizuelnim prikazima, stanovi bi trebalo da imaju otvoreni plan organizacije prostora, oblikovan kroz jednostavno uređenje enterijera kojim dominira kombinacija bele boje i drveta.

Osim što će svi stanovnici zgrade imati svoje privatne balkone, oni će moći da pristupe zajedničkim otvorenim prostorima organizovanim na različitim nivoima kule.

Tu su i drugi brojni zajednički sadržaji poput bazena, bioskopa, kuglane, spa centra, teretane, kao i poslovna soba, ali i prostorije za organizovanje događaja i dečije igre.

Održivi sistemi

BIG, kao i kompanija Uribe & Schwarzkopf sa kojom učestvuje na izradi ovog projekta, nameravaju da u kulu EPIQ implementiraju mnoštvo održivih sistema, koji bi nakon svog otvaranja 2022. godine trebalo da predstavlja jedan od ključnih objekata za budućnost Kitoa, koji se trenutno nalazi u ekspanzivnom procesu razvijanja.

A kakvo je to slaganje u riblju kost, saznajte ovde:

Vrste parketa, načini slaganja i klasifikacija

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *