Aktuelno

Kupujete stan? Strpite se do jeseni 2012.

Cene stanova u poslednje dve godine smanjene su i do 30%, a od jeseni se može očekivati novo pojeftinjenje kvadrata, kažu u agencijama za nekretnine.

Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu Goran Rodić rekao je da se očekuje da će cene stanova i dalje padati, posebno cene velikih stanova.

– Mali stanovi i stanovi srednje kvadrature uglavnom drže približne cene – rekao je Rodić.

On je ocenio da će mnogi investitori doći u situaciju da smanje cene jer neće moći da servisiraju kredite, a povećavaće se i ponuda stanova ukoliko banke budu prinuđene da aktiviraju hipoteke, dodajući da je 934.000 stanova pod hipotekom.

Prema njegovim rečima, cene su u odnosu na prethodne dve godine opale i do 30%, a u ekskluzivnim zonama cene stanova su drastično pale, ali takvih stanova nema mnogo, svega nekoliko stotina. U poslednje vreme je povećana ponuda stanova koje grade privatni investitori, rekao je on i dodao da se u Beogradu gradi oko 1.300 stanova.

Cene se kreću od 750 do 1.700 evra po kvadratu, a u skupljim zonama oko 2.000 evra – rekao je Rodić i naveo da su se cene približile realnim, ali da je i dalje je velika razlika u cenama kvadrata u Beogradu i u drugim gradovima Srbije, gde se kvadrat kreće od 350 do 500 evra.

Kako je rekao, jeftiniji stanovi po ceni od 800 do 1.000 evra u Beogradu mogu se naći po obodnim delovima grada, na primer u Krnjači, gde je cena kvadrata oko 850 evra. U Novom Sadu se, s druge strane, mogu kupiti novi stanovi na dobrim lokacijama do 1.000 evra.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *