Aktuelno

Izložba arhitekture Milenije i Darka Marušića u Valjevu

U okviru izložbe održaće se i tribina o našem poznatom arhitektonskom dvojcu.

Izložbu Arhitektura Milenije i Darka Marušića otvoriće Igor Marić, predsednik Društva inžinjera i tehničara Srbije, 23. novembra u 18:30 u Galeriji Narodnog muzeja Valjeva.

U okviru izložbe održaće se i tribina o radu poznatog arhitektonskog dvojca u svečanoj sali Valjevske gimnazije 30. novembra u 18:30 časova. Učestvovaće Milenija Marušić, Branislav Mitrović, Bojan Kovačević i Milan Maksimović. Više o izložbi i tribini saznajte ovde.

Život kroz zgrade

Arhitekte Milenija i Darko Marušić svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili su arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša profesionalna i društvena priznanja i nagrade.

Od mnogobrojnih realizovanih projekata ističu se stambena naselja Cerak Vinogradi i Cvećara u Beogradu, stambeni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu, Metals Banka u Novom Sadu i dečiji vrtić Plava ptica u Beogradu.

Za sve objekte i prostorne celine autori su u svojstvu glavnih projektanata radili kompletnu dokumentaciju po sistemu total dizajna – urbanističke projekte, arhitektonske projekte objekata i partera, projekte enterijera, projekte vizuelnih komunikacija. Vršili su i projektantski nadzor nad izvođenjem, učestvovali u „životu“ objekata nakon useljenja.

Darko Marušić preminuo je 16. aprila 2017. godine.

Najvažnije nagrade

  • Naselje Cerak Vinogradi u Beogradu / Oktobarska nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, 1981.
  • Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993.
  • Grupacija porodičnih kuća Cvećara u Beogradu / Nagrada lista Borba za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1993.
  • Stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu / Nagrada lista Borba za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1998. i Specijalno priznanje DANS-a za poseban doprinos arhitektonskom stvaralaštvu, 1998.
  • Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu / Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2000.

Kada ste već tu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *