Aktuelno, Radovi iz arhitekture

Modelart: Klupa 1000cm

Eksperimentalni urbani mobilijar, prevashodno je namenjen javnim prostorima kao utilitarni objekat, ali i kao specifičan prostorni pečat, koji vizuelno dominira prostorom i tera na okupljanje.

Klupa 1000cm je projekat autorkog tima „ModelArt Studio“ nastao u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i opštinom Dimitrovgrad. Projekat je nastao u okviru istraživanja o uticaju arhitektonskih instalacija kao mikrourbanističkih intervencija na javni prostor i njegovo oživljavanje kroz stvaranje repernih tačaka kao mesta socijalizacije.

Forma objekta je postignuta kompjuterskim parametarskim modelovanjem, a zatim prevedena u fizički oblik. Struktura je napravljena od drvenih letvica, pri čemu se smenjuju puno i prazno, što, u kombinaciji sa unutrašnjim osvetljenjem, daje zanimljive svetlosne efekte. Dužina strukture je 10m, ali je moguće njeno neograničeno proširenje, ili pak skraćenje, u skladu sa potrebama i veličinom prostora.

Projekat je takođe izlagan na izložbi „ModelArt retrospektiva 2001-2011“ u gradskoj galeriji u Dimitrovgradu i na „Mikser“ festivalu u Beogradu od 25. do 29. maja, u okviru „Mikser Outdoor“ zone. Trenutno je izložen na univerzitetskom kampusu u Novom Sadu.

Autori projekta su Dejan Mitov, Jelena Čobanović, Krsto Radovanović i Maja Nogavica, okupljeni u okviru studija Modelart o čijem projektu “Origami Forum” smo već pisali na ovom sajtu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Zbrka

  Videla sam ovaj projekat na Mikseru, i sta vise reci nego da je fantastican. Svaka cast 🙂

 2. Gordana

  Pohvale za autore! Svi radovi su vam vrlo zanimljivi i inspirativni za druge kolege! 🙂

 3. Djole

  Projekat je plagijat (ponovo). Sramota, kite se tidjim idejama. Ovo je uradjeno pre 6 meseci u americi:
  http://vimeo.com/23925803

 4. Modelart

  Najpre da se zahvalim za link, ekstra je projekat i bas me cudi da ga do sada nisam video na netu. Onda da se zahvalim i za siromasan komentar (ponovo). Potrebna matematika da se zakljuci sledece je na nivou prvog razreda ali svakako moram to malo bolje objasniti kako bi svi razumeli! Mi smo ovaj nas projekat prvi put javno prezentovali 10. maja na samostalnoj izlozbi a link na netu je od 18. maja, dakle? Drugo, ne visimo svi na netu kao neki vec imamo svoje obaveze sto ne znaci da sve sto se pojavi u toku dana na netu to skinemo i idemo dalje. 
  Na faksu se takodje uci proces projektovanja (sto ocigledno neko nije savladao) koji obicno traje i zahteva vreme, sto znaci da nakon sto se neka ideja dobije, krece se u njenu razradu a zatim se stvori projekat, pa se traze pare za materijal pa se on nabavlja, onda se to sklapa pa tek onda pokazuje javno sto znaci da ako je nesto prezentovano 10. maja onda je daleko pre toga pocelo sa pripremom i izradom.
  Na kraju krajeva i da je nesto imalo svoj uzor bitno je bar da se nesto desilo, bitno je da je bar neko ucinio nesto za svoj grad i zemlju, tj. oplemenio bar parce javne povrsine i dao nekom drugom ideju da deluje isto. Oni koji su jako „originalni“ obicno nemaju ni jedan svoj projekat, a za sve to su drski i ljuti na drustvo koje je navodno krivo sto nisu dobili priliku.
  Mi smo svoj projekat objavili, i pritom ga potpisali dok se neko ovde krije iza laznog imena i svoje „inovacije“ cuva u fioci ne zato sto se stidi da ih pokaze 🙂 vec zato sto se plasi da mu neko ne ukrade ideju.
  Mani se covece corava posla vec sedi i radi nesto, a ako ne nadjes nesto javi se za pomoc 🙂 

Ostavite odgovor

Obavezna polja *