Građevinarstvo

Mostogradnja: Najlepše konstrukcije

Mostovi često spajaju naizgled nespojive obale, pri čemu nas  njihova veličina, funkcionalnost i moderan dizajn zadivljuju.

Spektakularne inovacije i inovativna funkcionalna rešenja ne mogu biti toliko upečatljiva u svakom segmentu arhitekture i građevinarstva koliko to mogu biti u mostogradnji. U poslednjoj deceniji izgradilo se toliko zadivljujućih mostova da izgledaju kao da su iz daleke budućnosti. Kada se mašta arhitekte projektuje u realnosti uz pomoć stručnog inženjera, most može imati najčudesnije oblike, dodirnuti nebo ili se sakriti ispod mora.

Predstavljamo vam primere najzanimljivijih mostovskih konstrukcija u poslednje vreme:

 

Iznad i ispod mora

Most koji povezuje Dansku i Švedsku impresionira činjenicom što se jednim  delom nastavlja u tunel pod površinom mora. Do ove, vrlo interesantne ideje, koja je most učinila jedinstvenim u svetu, danske arhitekte vodila su dva cilja – da visina mosta ne ometa vazdušnu liniju obližnjeg aerodroma i da brodovi imaju slobodan prolaz u svim vremenskim uslovima.

 

Dodir neba

Ukoliko poželite da priuštite sebi neverovatan pogled na planine i more s nadmorske visine od 700 metara a da pritom stojite na mostu – Malezija će biti savršena destinacija. Most je dugačak 125 metara, a krivudavim oblikom iznad planina izdvaja se od svih drugih mostova.

 

Vodeni most

Kada vidite brod koji prolazi preko mosta, to je svakako prizor koji se pamti. Kanal-most u Nemačkoj  sagrađen je 2003. godine. Povezuje dva kanala, a nalazi se iznad reke Elbe.

 

Konstrukcija veka

Osim što je okružen planinama sa svih strana, ovaj norveški most jedinstven je i po tome što se nalazi iznad okeana. Atlantski put je sagrađen 1989, a most je 2005. godine izabran za norvešku konstrukciju veka.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. kisic

    Jel moze nesto od Nikole Hajdina? I oni ima lepe mostove!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *