Blok u Napulju planiran za rušenje; Foto © www.lagentedinapoli.it
Aktuelno

Napulj ostaje bez najvećeg murala Dijega Maradone na svetu

Zgrada sa portretom „Boga u ljudskom obliku“ i susedni objekat biće srušeni, a na njihovom mestu novi dom će dobiti svih 360 porodica koje trenutno napuštaju blok. 

Legendarni fudbaler Dijego Maradona, koji je zaokupio svetsku pažnju svojim čudesnim veštinama na terenu, ali i kontroverznim ludorijama koje je činio van njega, verovatno je jednako ili čak više poštovan u Napulju nego u svojoj rodnoj Argentini.

Šta više, taj italijanski grad je mesto sa čak četiri velika murala na stambenim kulama u radničkim četvrtima oslikana u znak sećanja na fudbalera koji je doveo lokalni klub Napoli do dve šampionske titule u Seriji A, 1987. i 1990. godine.

Međutim, sada je najavljeno da će jedan od ovih murala morati da bude srušen zajedno sa zgradom na kojoj stoji, kao i objektom pored. U pitanju je mural koji je naslikao ulični umetnik Jorit i smatra se najvećim na svetu portretom Dijega Maradone, koji je preminuo 2020. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bog u ljudskom obliku

Izgrađena kao smeštaj za hitne slučajeve nakon razornog zemljotresa u Irpiniji 1980. godine, dva susedna bloka zgrada biće srušena tokom februara, čime će svih 360 domova biti sravnjeno sa zemljom kao deo velikog projekta obnove u ovoj oblasti.

Obe zgrade ukrašene su velikim muralima na svojim stranama bez prozora – jedna prikazuje fudbalsku zvezdu u njegovim srednjim godinama iznad reči Dios Umano (Bog u ljudskom obliku), a druga dečaka po imenu Nikolo, naslikanog kako bi se podigla svest o autizmu.

Murali su izrađeni 2017. i 2018. godine i nalaze se u Via Taverna di Fero, okrenuti prema kružnom toku koji nosi ime Dijega Armanda Maradone. Područje je zbog svoje neuređenosti i kriminala na lokalu poznato kao „Bronks“ i deo je kvarta San Đovani a Tedučio.

„Očigledno mi je žao, ali nemojmo zaboraviti da je cilj radova bio da se skrene pažnja na Bronks“, prokomentarisao je napuljski street-art stvaralac Jorit čuvši za planove lokalne vlasti da sruši zgrade.

Dva murala umetnika Jorita odlaze u istoriju; Foto © www.lagentedinapoli.it

Rušenjem 84 garaže zvanično počinje opštinski megaprojekat vredan 106 miliona evra.

Kako saznaje TheMayor.eu, govorilo se i o izgradnji vertikalnih konstrukcija zajedno sa novom stambenom zgradom kako bi se murali mogli rekonstruisati, međutim, za sada nema zvanične odluke o tome.

Prema navodima lista La Republica, prva rušenja zakazana su za 2. februar i odnosiće se na 84 garaže, čime zvanično počinje opštinski megaprojekat vredan 106 miliona evra, a u kojem će učestvovati i 360 porodica koje će se useliti u nove zgrade nakon izgradnje koja počinje u aprilu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *