Arhitektura

Najviša bolnička zgrada na svetu dobila novo ruho

Jedna od zgrada londonskog bolničkog kompleksa doživela je rekonstrukciju fasade, koja sada izgleda kao origami struktura.

Arhitektonska firma Penoyre & Prasad uradila je rekonstrukciju londonske zdravstvene ustanove pruživši joj sjaj kakav zaslužuje kao najviša bolnica na svetu. Arhitekta Sunand Prasad objasnio je da su ovom projektu bili posebno posvećeni jer je to „ružna zgrada koja je, ipak, projektovana s mnogo ljubavi“ i da joj je trebao poseban tretman.

Guy's Tower by Penoyre&Prasad01

Ovaj objekat, koji je zapravo struktura sačinjena od dve zgrade povezane toplom vezom, nalazi se na obali Temze u centralnom delu Londona i samo je jedan od 19 zgrada medicinskog kompleksa. Ovo je ujedno i najveći medicinski nastavni kompleks u kom se nalaze St Thomas’ NHS Foundation Trust i King’s College London.

Bolničku zgradu je početkom 70′-ih projektovao biro Watkins Grey Architects. 40 godina kasnije, pretilo joj je potpuno propadanje. Njena slaba tačka bila je fasada na kojoj su se godinama formirale pukotine. Stanje se nedavno veoma pogoršalo.

U saradnji sa firmom Arup, biro Penoyre & Prasad sproveo je potpunu analizu zgrade. Zajedno su razvili niz strategija za rekonstrukciju zgrade a uslov je bio da se bolnica ne sme zatvarati zbog radova.

Guy's Tower by Penoyre&Prasad04

„Deo zgrade gde se nalazi vertikalna komunikacija, preobučen je u posebnu, geometrijsku origami „kožu“ od aluminijuma koja je testirana i pritom je odlična izolacija.“,  izjavio je Prasad.

Svi prozori i stakleni delovi zgrade morali su biti zamenjeni radi bezbednosti. Betonski deo temeljno je restauiran, ponovno dobivši svoju originalnu belinu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *