Aktuelno

Nema krečenja bez dozvole države

Svi koji žele da zastakle terasu, promene WC šolju, okreče stan ili zamene dotrajala vrata i prozore, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji moraju da dobiju dozvolu za investiciono održavanje.

Za tu dozvolu mora da se prikupi na desetine dokumenata, za šta treba da se izdvoji oko 500 evra i provede više od mesec dana u borbi sa opštinskom administracijom na šalterima.

Zakonom o izgradnji predviđeno je da se građevinske dozvole za sanaciju, adaptaciju, investiciono održavanje dobijaju u opštinskim službama.

U svakoj opštini postoji spisak potrebnih dokumenata za radove, pa se tako za investiciono održavanje, uz zahtev, mora dostaviti idejni projekat koji je izdala licencirana projektantska kuća, izvod iz zemljišnih knjiga, kopija plana parcele, saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

– Sakupila sam novac i krenula da zastakljujem terasu, kako bih zimi mogla da je koristim kao dodatnu prostoriju. Međutim, nakon nekoliko sati rada, građevinski inspektor mi je došao na vrata i tražio dozvolu. Objasnila sam mu da su sve terase zastakljene, da se ja ne proširujem već samo prilagođavam svoju prostoriju, ali rekao mi je da je takav zakon i da je on došao po prijavi komšiluka. Nakon toga provela sam sate i dane da dobijem tu dozvolu i još uvek na nju čekam – priča Marija Rončević (36) iz Ulice Čarli Čaplina u Beogradu.

To znači da ćete, ako se držite zakona, morati da provedete minimum mesec dana na šalterima ili da radite na svoju ruku i rizikujete da će neko da vas prijavi.

To obično rade komšije, pa nije retko da vam na vrata zakuca građevinski inspektor i zatraži dozvolu. Ukoliko je nemate, moraćete da prekinete sa radovima i porušite sve što ste uradili.

– Imamo veliki broj prijava za takvu vrstu radova. Recimo, pojedini zovu čim vide da je ušao majstor u neki stan, ili čim čuju bušilicu i čekić u komšiluku. Naša obaveza je da izađemo na teren, načinimo zapisnik i naredimo prekid radova dok se ne dostavi dozvola za radove – priča jedan građevinski inspektor iz glavnog grada:

– Međutim, često nailazimo na opšte iznenađenje ljudi. Ali takav je zakon. Dešavalo nam se da čovek hoće da menja prozore, mi izađemo po prijavi, pa dok on dobije dozvolu prođe sezona pa mora da čeka sledeću godinu za sanaciju.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu za prostorno planiranje, postoje dva glavna razloga što su u novom zakonu insistirali na ovoj dozvoli. Prvi je, da je dozvola za investiciono održavanje osnov za dobijanje potrošačkog kredita, jer banke moraju imati osnov po kom klijentu isplaćuju novac.

Drugi je da postoji mnogo nesavesnih i bahatih izvođača radova, pa neretko, prilikom rekonstrukcije stana pojedini krenu sa rušenjem nosećeg zida, ili pokušaju da premeste radijatore pa prekinu celu vertikalu i zgrada ostane bez grejanja.

– Neki zakonopisci su bili zagovornici teze da se traži dozvola za investiciono održavanje, kako bi na osnovu tog papira mogli da dobiju potrošački kredit od banke. Projektna dokumentacija jeste novina, ali to nije ništa posebno, to su četiri kucane strane. Morali smo i da se zaštitimo od ljudi koji prelaze obim radova ili krše građevinske propise – priča Aleksandra Damjanović-Petrović, zamenica ministra za prostorno planiranje.

Potrebna dokumenta Investiciono održavanje (izdaje opština):

 • Idejni projekat u tri primerka koji je uradila licencirana projektantska kuća (od 300 do čak 1.000 evra)
 • Izvod iz zemljišnih knjiga
 • Kopija plana parcele ne starija od šest meseci
 • Saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika
 • Dokaz o uplati republičke takse (oko 300 dinara)

Građevinska dozvola za rekonstrukciju (izdaje Sekretarijat za urbanizam)

 • Projekat
 • Kopija plana parcele
 • Izvod iz zemljišnih knjiga
 • Urbanistička dozvola i urbanistička saglasnost
 • Tri primerka projektne dokumentacije
 • Saglasnosti svih javnih komunalnih preduzeća
 • Mora da se dobije dozvola od arhitekte koji je radio projekat

Potrebne dozvole

 • Dozvola za investiciono održavanje – Kad se vrši zamena crepova na porodičnim kućama, dotrajalih prozora, promena dasaka na plafonu, vrata, oluka, postavljanje i menjanje pločica u kupatilu, parketa, zamena svih sanitarnih uređaja, elektroinstalacija, krečenje, malterisanje, postavljanje španskog zida, menjanje radijatora, cevi ili bilo čega što u stanu ima veze sa grejanjem, zastakljivanje terasa, čak i ukoliko neko želi u podrumu da zameni drvenu pregradu.
 • Građevinska dozvola za rekonstrukciju – Kada se izvode bilo kakvi građevinski radovi, odnosno rušenje zidova, menjanje strukture stana, dograđivanje, pregrađivanje, probijanje novih prozora, vrata, premeštanje elektro i vodovodnih instalacija, betoniranje staze u dvorištu, postavljanje izolacije.

Izvor: Blic

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Trle

  Pa ovi nisu normalni! Da trazim dozvolu da bi krecio? Ne pada mi na pamet!

 2. officemrki

  Jel ovo neki evropski zakon? 😉

 3. Zaruba

  Kao da je to drzavni stan a ne moj! Ovo je suludo!

 4. Milica

  Kako ce uopste ovo kontrolisati?

 5. Kristina Janka

  Sad ga bas preterase! Za zastakljivanje terasa i rusenje zidova, ok, ali za krecenje?! Jel i za lepljenje tapeta treba da trazim dozvolu od inspekcije? Jos malo pa cemo traziti dozvole za kupovinu namestaja….:)

 6. Jeka

  Jesu li razmisljali o sledecim izborima i izgubljenim glasacima…moj su upravo izgubili,a oni neka samo udaraju po sirotinji…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *