Aktuelno, Materijali

Nestašica stakla drastično usporava gradilišta širom sveta

Kada je pre osam godina recesija pogodila SAD, cela građevinska operativa našla se na kolenima zajedno sa snabdevačima materijala uključuji i one koji prave staklo. Sada, građevinska industija ima novi problem – nema dovoljno prozora!

Wall Street Journal donosi fascinantnu priču o tome kako je nedavna recesija pogodila celu građevinsku industriju širom sveta. Kada je zbog krize 2008. godine obustavljeno više stotina projekata, 11 fabrika stakla (od 50 u SAD) zatvorila je svoja vrata jer bilo nikoga ko bi kupio ovaj skupi materijal. Sada, kada na svakom koraku niču novi oblakoderi, preostale staklare ne mogu da isporuče dovoljnu količinu materijala što je dovelo do toga da velike građevine širom sveta mesecima stoje nezavršene čekajući svoju fasadu.

nestasica-stakla-2

Nestašica stakla je toliko velika da neki od velikih igrača u svetu nekretnina prave iskorak iz svoje branše i ulaze u posao proizvodnje ovog mineralnog materijala. Tako kompanija Related Cos, koja finansira izgradnju najskuplje građevinske investicije u Americi, već uveliko gradi svoju fabriku stakla.

Za jednu našu stambenu kulu biće nam potrebno 3.000 staklenih panela. Radije ćemo finansirati izgradnju fabrike stakla i skuplje u početku platiti materijal, nego da nam zgrada stoji nezavršena i neuseljena.

– kaže Bruce Beal, direktor nove fabrike stakla New Hudson Façades.

Interesantno je kako nestašica stakla pogađa i druge industrije. Tako, na primer, proizvođači LCD panela imaju velike probleme u proizvodnji što dovodi do povećanja cena konačnog proizvoda.

Interesantno je da ovo nije prvi put da nestašica stakla pogađa svetsku građevinsku industriju. Urednik Glass Magazinea (da, i takav magazin postoji), iskopao je priču Njujork Tajmsa iz 1920. godine koja svedoči o tome kako posle Prvog svetskog rata nije bilo dovoljno stakla da zadovolji potrebe građevinskog buma jer su sve fabrike bile uništene.

nestasica-stakla-3

Naravno, arhitekte iz 20. godina prošlog veka favorizovale su čelik i staklo pa je tadašnja nestašica bila dosta drastičnija. Danas, postoji puno materijala kojim se zgrade mogu oblagati ali oni koji su se odlučili na staklene panele moraće biti strpljivi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *