Aktuelno

Novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju: 1. maj 2015.

Rok za legalizaciju građevinskih objekata pomeren je za šest meseci, odnosno 1. maja 2015.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevine Aleksandra Damnjanović rekla je da je rok za legalizaciju produžen, te da podnosioci zahteva, koji nisu podneli sva potrebna dokumente, to učine do tog roka. Dodala je da je do sada podneto više od 800.000 zahteva, ali da je mali broj njih rešen, prenosi Tanjug.

To je prilika da svi oni koji su podneli samo jedan papir, odnosno samo zahtev za legalizaciju, dostave sva potrebna dokumenta koji su propisani zakonom. Prvog novembra bi, bez ovih izmena, svi koji nisu imali potrebnu dokumentaciju, dobili rešenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju, a to znači da bi im objekti bili srušeni – rekla je Damnjanović.

Ona je istakla da uslovi za legalizaciju nisu izmenjeni, već se izmene odnose samo na produžetak roka, kao i da komunalna taksa nije predviđena zakonom, što znači da je opštinama prepušteno da određuju visinu naknade. Cena legalizacije, kaže, uvek zavisi od vrste objekta.

Do sada je podneto više od 800.000, ali alarmantan je podatak je da u Srbiji ima 1.500.000 objekata koji nemaju potrebnu dokumentaciju. Najviše se gradilo u Beogradu, tu imamo oko 240.000 zahteva, i u drugim većim gradovima – napomenula je Damnjanović.

Efekti primene zakona, prema njenim rečima, koji je na snagu stupio u novembru prošle godine, „jako su loši“.

– Prosečno, na nivou Srbije, rešeno je tek oko tri do 5% podnetih zahteva – rekla je Damnjanović.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. mima

    Pogrešno ste naslovili tekst i time doveli u zabludu čitaoce. Nije određen novi rok za podnošewe zahteva za legalizaciju nego je samo produžen rok za dostavu nedostajuće dokumentacije licima koja su već podnela zahteve

  2. Aleksandar

    Posto redakcija nema zadnju informaciju koju je dala pre dvadesetak dana ministarka gradjevine Zorana Mihajlovic koja je svojom izjavom zbunila gradjane koji nisu legalizovali objekat, isticuci nedvosmisleno da ce u maju mesecu ove godine donet novi zakon o legalizaciji ili neki pozadkonski akt gde ce cena legalizacije biti simbolicna i gde ce postojati samo jedan elaborat, cime je unela zabunu u i negirala izjavu drzavne sekretarke Damnjanovic koja je izjavila da je rok za legalizaciju produzen do 01.maja ove godine. I sta sad kome da verujemo?

  3. gorica vicentijevic

    Sta je potrebno da bi smo legalizovali montaznu vikendicu od 40 kvadrata sagradjenu pre 6 god u mrcajevcima.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *