Aktuelno

Konačno! Dvorac Špicer postaje muzej, hotel i restoran

Dvorac u Beočinu poznatiji kao Dvorac duhova konačno je dobio novog gazdu, barem u narednih 50 godina.

Komisija opštine Beočin za davanje u zakup dvorca prihvatila je jedinu pristiglu ponudu koju je dostavio Kulturni forum iz Sremske Mitrovice, piše 021.

Plan je da se u obnovljenom dvorcu otvori muzej narodnih nošnji podunavskih regija, restoran s vinotekom ili pivotekom, suvenirnice, biblioteka, hostel, te kancelarije za potrebe raznih domaćih i međunarodnih turističkih agencija i predstavništva.

– Polovinom sledećeg meseca potpisaćemo ugovor s opštinom Beočin, a adaptacija dvorca kreće s proleća. Za tri godine dvorac bi trebalo da blesne u punom sjaju, a za čitav projekat trebaće nešto više od 1,5 miliona evra – rekao je za 24sata Radomir Jovelić Višorov, predsednik Kulturnog foruma i rukovodilac nacionalnog centra.

Zamak u Beočinu jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope. Sagradila ga je porodica Špicer 1898. godine, a projektovao Imre Štjandl. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. Ovo kulturno dobro svojevremeno je bila biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *