„Parking servis Novi Sad“ nabavio je 125 bicikala koje će građani za nekoliko dana moći da iznajmljuju, na pet lokacija u gradu.

Bicikli su brendirani, opremljeni su korpom, katancem za zaključavanje i ključem za podešavanje visine sica i kormana.

Iznajmljivaće se po ceni od 20 dinara za sat i 100 dinara po danu, a direktor „Parking servisa“ Ivan Ferko napominje da će svako ko bude hteo da koristi gradski bicikl osim cene za rentiranje plaćati i određenu vrstu kaucije. „To je 500 dinara pristupno da bi se izdala čip kartica jer ipak mora neko da preuzme odgovornost kad iznajmi bicikl. Građani prilikom rentiranje dolaze sa ličnom kartom, pravimo im karticu i oni odgovaraju za prevozno sredstvo, sve dok ga koriste“, pojašnjava Ferko.

Planirano je da stanice za iznajmljivanje bicikala budu postavljene na Štrandu, kod Železničke stanice, Glavne pošte, Spensa i u Kampusu. Gradonačelnik Igor Pavličić ponovio je da će, osim izgradnje novih biciklističkih staza, 43 miliona dinara biti izdvojeno za rekonstrukciju postojećih.
„Novi Sad je grad sa najvećim brojem biciklističkih staza i zato je prirodno da se ovo prevozno sredstvo koristi sve više“, ističe Pavličić.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je dobio bicikle za iznajmljivanje. Do kraja godine sav novac od rentiranja biće uplaćen na poseban račun, a gradonačelnik će odrediti kojim humanitarnim organizacijama će ta sredstva biti namenjena.

(D.B, 021)