Aktuelno, Novi objekti

Novi stadion Crvene Zvezde

Projekat novog kompleksa stadiona “Zvezdani grad” uradio je portugalski arhitekta Mario Sua Kay.

Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking. Prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu celinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ‘usamljenih’ stadiona, tako čestih u svetu.

Očekuje se i izgradnja pokrivene pijace između stadiona i predloženog tržnog centra, koja će omogućiti posetu i u letnjim i u zimskim uslovima i tako moći da se koristi za pijace, kafiće, restorane, a obezbediće i prostor za privremene izložbe i nastupe.

Biletarnica i klupske prodavnice takođe će biti smeštene u ovom pokrivenom prostoru, pa će poseta tržnog centra i restorana imati pozitivan uticaj na prodaju karata i robe iz klupskih radnji. Ulični nivo stadiona će biti projektovan tako da uključuje fitnes centar, ambulantu, Spa centar, prodavnice, kao i sve ulaze na stadion i kontrolne punktove. Hotel će pružati usluge kako poslovnoj zajednici i turistima, tako i gostujućim timovima.

Posebna rešenja planiraju se za krov stadiona i krov tržnog centra. Krov tržnog centra će biti javna bašta sa ulazom iz samog tržnog centra, odakle će posetioci moći da uživaju u upečatljivim pogledima na panoramu grada. Krov stadiona će biti prekriven solarnim pločama, i na taj način dopunjavati energetske potrebe stadiona, a koristiće se i za sakupljanje kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje fudbalskog terena, kao i zelenih površina kompleksa.

Jedan od uslova kluba bio da da postojeći fudbalski teren mora da funkcioniše tokom celog perioda izgradnje. Ovo će se postići izgradnjom stadiona unutar tadiona. Odnosno radiće se pola stadiona na postojećim temeljima, pa zatim druga polovina.

“Zvezdin grad” u brojkama:

 • Stadion (kapacitet od 50.000 mesta) – 120.000 m²
 • Tržni centar (iznad zemlje) – 75.000 m²
 • Kancelarijske kule (iznad zemlje) – 95.000 m²
 • Hotel (iznad zemlje) – 16.000 m²
 • Stambeni smeštaj (iznad zemlje) – 42.000 m²
 • Ukupno – 348.000 m²

Kako će izgledati stadion?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Gro

  Pijaca? Pa da, cigani! 🙂

  Partizan sampion!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *