Građevinarstvo

Ovaj ekološki hotel s organskom baštom na krovu potpuno je energetski nezavisan

Hotel u Portugalu ima čak i svojih 12 kokoški koje obezbeđuju sveža jaja za goste.

Tuce bungalova zajedno sa centralnom zgradom formiraju Noah Surf House, hotel u Portugalu namenjen surferima jer se naslanja na popularnu surfersku plažu Silver Coast. Iako ima sve što je potrebno za ugodan boravak obožavalaca ovog sporta, ovaj boutique hotel je nama zanimljiv zato što je većim delom napravljen od recikliranih materijala, a pritom je potpuno dizajniran u skladu s održivim principima gradnje. Zato su na krovu postavljeni solarni paneli, tu je i sistem za skupljanje kišnice, a geotermalna pumpa obezbeđuje potpunu energetsku nezavisnost objekta.

Zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji energije, ovaj hotel ne samo da može da zadovolji sve potrebe za toplom vodom u hotelu, već se ona koristi i za grejanje vode u bazenu kao i za podno grejanje tokom zime.

Hrana za restoran dobija se od namirnica koje rastu u vrtu na krovu objekta kao i od 12 kokoški koje su gosti hotela… i bašte.

Kompleks hotela sačinjen je od više objekata, a najatraktivniji od njih svakako je restoran koji ima pogled na okean. Međutim, ono što je posebno zanimljivo jeste što se hrana za restoran dobija od namirnica koje rastu u organskom vrtu na krovu objekta kao i od 12 kokoški koje su gosti hotela… i bašte.

Od spavaonica do luksuznih soba

Gostima su na raspologanju raznovrsni tipovi bungalova s pogledom na okean, apartmani uređeni u boho stilu, ili spavaonice koje imaju više kreveta na sprat, a mogu odabrati i luksuzne privatne apartmane sa kaminom i privatnom terasom sa tušem na otvorenom, što je za surfere bitna hotelska usluga, piše Inhabitat.

Reciklaža starih stvari

Tokom izgradnje hotela korišćena je znatna količina recikliranog materijala, poput starih cigli. Pluta je korišćena kao termička izolacija, a ujedno je njenom primenom dodatno ojačana održivost kompleksa.

Vodovodne cevi su korišćene za izradu rasvete, stari ormarići iz letnjeg kampa koriste se za skladištenje stvari, a mnogobrojni odbačeni komadi nameštaja iskorišćeni su kao dekoracija.

Tokom izgradnje hotela korišćeni su reciklirani materijali, poput starih cigli.

A kamin? Ni on nije nov. Naime, kamin u ulaznoj zoni hotela nastao je od nekadašnjeg rezervoar za vodu.

Foto: Noah Surf House

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *