Aktuelno, Konkursi

Pobednici konkursa za stambeno-poslovni kompleks u Budvi

Prva nagrada dodeljena je radu pod sifrom 21536, studija AGM, iz Beograda, autorski tim Borislav Petrović, Ivan Rašković, Nikola Stojković.

Druga nagrada dodeljena je radu pod sifrom 57138, studija Enforma, iz Kotora, autorski tim Nikola Novaković, Slobodan Jović, Radovan Radoman, i Jovan Milošević.

Treća nagrada dodeljena je radu pod sifrom 73757, studija OFF, iz Beograda, autorski tim Milan Dimitrijević, Katarina Vujanac Ćirković, Bojana Dimitrijević, Milica Đoković, Dalibor Pantić, Dragana Ćuk, i Jovan Čolić.

I nagrada – Borislav Petrović, AGM

Detaljnije je o projektu

II nagrada – Nikola Novaković, Enforma

Detaljnije je o projektu

III nagrada – Milan Dimitrijević, OFF

Detaljnije je o projektu

Međunarodni žiri u sastavu Igor Pelyuhno, iz Ukrajine, predstavnik investitora – kompanije Monterra Montenegro, prof .Branislav Mitrović, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof.dr Miodrag Ralević, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Igor Vujačić, predstavnik Ministarstva za održivi razvoj i tuirzam, Žarko Radulović, Predsednik turističke organizacije Crne Gore, i suvlasnik hotela”Splendid”, Snežana Marković, generalni direktor kompanije Projmetal iz Beograda, Zoran Radojičić, arhitekta, odlučio je da dodeil specijalna priznanja radovima za posebne doprinose svojim pristupom.

Specijalno priznanje dodeljeno je radu pod šifrom 28563, autorskog studija Dick Van Gameren Architecten, iz Amsterdama, zatim radu pod šifrom 06025, studija Fluid: Architecture iz Beograda, autori Đorđe Gec, Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić. Takođe, specijalno priznanje dobio je i rad pod šifron 31337, studija Totan Kuzembaev Architectural Workshop iz Moskve, autorskog tima koji čine Totan Kuzembaev, Alexsander Perventsev, Konstantin Moshkovich, Oljas Kuzembaev, Anton Savelyev, Anna Ivyanskaya.

Pored promocija arhitektonsko urbanističkih konkursa kao stručnog načina za donošenje odluke o rešenjima za svaku lokaciju, BLOK konferencija će nastaviti sa sličnim aktivnostima koje naglašavanju kvalitet u projektovanju i izgradnji kao osnovnom putokazu.

O konkursu

Investitor konkursa je kompanija Monterra Montenegro doo, a nagradni fond je bio 50.000 evra. Cilj organizovanja arhitektonskog konkursa je pronaći kvalitetno stručno rešenje i koncept za zadatu lokaciju koja je u osetljivom okruženju i odgovoriti na zahtev podizanja estetskih i arhitektonskih vrednosti. Konferencija BLOK kroz svoje brojne aktivnosti (predavanja svetski poznatih arhitekata, foruma, radionica, prezentacija, filmskog festivala, publikacija, izložbi projekata), tako i putem konkursa nastoji da promoviše arhitektonske vrednosti u lokalnoj sredini i šire.
Program konkursa definisao je koncept stambeno poslovne zgrade, u blizini starog grada u Budvi, preporučene spratnosti 2G+P+Mz+9, propisanoj prema važećim urbanističko tehničkim uslovima za parcelu. Vizija investitora je da putem konkursa da mogućnost profesionalcima, unapredi vrednost lokacije i započne realizaciju od 1.oktobra 2012.
Na konkurs je pristiglo 18 izuzetnih projekata i to po jedan iz Nemačke, UIA, SAD, Japana, Meksika, Indije, Crne Gore, Rusije i Ukraine, po dva iz Velike Britanije i Holandije, pet iz Srbije. Iako pod širokim međunarodnim okriljem, ispostavilo se da lokalni kontekst najbolje poznaju lokalne arhitekte odgovarajući najpotpunije na kriterijume konkursa i to: prva nagrada dodeljena je radu pod sifrom 21536, studija AGM, iz Beograda, autorski tim Borislav Petrović, Ivan Rašković, Nikola Stojković.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. IVANA

    Brana u ziriju…pobednik Bora i Raskovic…ma neeeemoguce !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *