Enterijeri

Pravoslavna crkva u Šangaju pretvorena u knjižaru

Na zidovima crkve Svetog Nikole nećete videti tradicionalnu ikonografiju, već korugovane čelične police za knjige.

Arhitektonska firma Wutopia Lab izvela je projekat obnove pravoslavne crkve u ulici Gaolan iz 1932. godine. Ipak, crkva na ovoj adresi ne postoji već dugi niz godina pa su poslednjih decenija u ovom objektu bili kancelarijski prostori, fabrika, kantina, potom klub i restoran, a nakon toga je on potpuno napušten.

Međutim, sada je objekat pretvoren u, kako kažu arhitekte „svetilište posvećeno stihovima“. Unutar objekta površine 388 kvadratnih metara, sada je knjižara sa više od 1.000 naslova na više jezika, a knjige su izložene u centralnoj čeličnoj polici teškoj 45 tona koja prati originalnu arhitekturu objekta.

Zadržani su svi originalni materijali, konstrukcija, floralna dekoracija, podovi ali i svi detalji koji su dodavani do 2019. godine.

Ceo projekat rađen je uz budno oko Zavoda za zaštitu istorijskih zgrada grada Šangaja. Postojeća fasada, strukturni sistem, osnova i prepoznatljiva dekoracija enterijera na zidovima i kupoli nije smela da bude menjana. Dopušteno je da se ukloni čelična konstrukcija sagrađena 90-tih godina prošlog veka kojom je unutrašnjost objekta izdeljena.

Sva naknadne konstruktivne dorade su uklonjene ne bi li se vratilo originalno stanje onako kako je to bilo 1932. godine. Zadržani su svi originalni materijali, konstrukcija, floralna dekoracija, podovi ali i svi detalji koji su dodavani do 2019. godine.

Crkva u crkvi

Nakon što je objekat vraćen u pređašnje stanje, pristupljeno je osmišljavaju obnove prostora u cilju prilagođavanju novoj funkciji – a to je knjižara. Arhitekta se odlučio na koncept koji on naziva „crkva u crkvi“.

„S obzirom na činjenicu da se kupola nije mogla transformisati, koristili smo police kako bi stvorili novu strukturu poput crkve u starom objektu nekadašnje prave crkve. Tako je stvoreno svetilište modernih ljudi na mestu gde je nekada bilo svetilište vere.“, kaže arhitekta iz šangajskog arhitektonskog biroa Wutopia Lab.

Masivna čelična polica nema zadnju stanu, tako da zidovi nisu prekriveni. Zahvaljujući tome, različiti tragovi na zidovima i stubovima od 1932. do 2019. godine otvaraju se pred posetiocima, uključujući freske u zapadno-evropskom realizmu koje češće srećemo u katoličkim crkvama. One su, na zahtev vlasnika restorana, nacrtali studenti Akademije umetnosti 2000. godine.

Knjige su izložene u centralnoj čeličnoj polici teškoj 45 tona koja prati originalnu arhitekturu objekta.

Preko kupole, svetlo ulazi u prostor, prelazi preko police i osvetljava knjige. Čelična polica i crkva od opeke postali su jedno.

U okviru objekta organizovana su i dva kafea u istočnoj i zapadnoj strani objekta.

Unutar objekta površine 388 kvadratnih metara, sada je knjižara sa više od 1.000 naslova na više jezika.

Ovako izgleda objekat u kojem je nekada bila pravoslavna crkva.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *