Antigradnja

Rušenje kuća u najužem centru Novog Sada

Rušenje starog gradskog jezgra se nastavlja, a država pod čijom je zvaničnom zaštitom strogi centar grada, uopšte nije zainteresovana to da spreči.

Tako se umesto totalne rekostrukcije objekta, kakva bi bila primerena, u Njegoševoj 12, odnosno u blizini Gradske kuće i spomenika Svetozaru Miletiću, gradi četvorospratnica koja se prema projektnoj dokumentaciji uopšte ne uklapa u okolinu. Ipak, ona je u savršenom skladu sa susednom višespratnicom u Njegoševoj 10, za čiju bi izgradnuju, odnosno davanje saglasnosti da se takav objekat izgradi u strogom centru grada, neko trebalo da odgovara.

O kome je reč, u Gradskoj kući ne žele da otkriju, ali je za Radio 021 potvrđeno da je Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove 2003. godine za ovaj objekat izdala građevinsku dozvolu, kako se navodi – Branislavu Pejašinoviću i drugima. Takođe, ovaj problematični objekat, dve godine kasnije, dobio je i upotrebnu dozvolu.

Kako je reč o legalnom objektu, šteta koja je naneta kulturno-istorijskom nasleđu grada teško da će ikada biti nadoknađena. Ipak, još je gore što nadležni pokazuju potpunu nezaintersovanost za spračavanje dalje degradacije. Na pitanje Radija 021 – kako je moguće da se u centru grada, u delu koji je Vlada Srbije proglasila za kulturno dobro, u Njegoševoj 12, gradi potpuno novi, višespratni objekat, od nadležnih nema odgovora. Samo nam je rečeno da je Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove, investitor „Inobačka“ doo, podneo zahtev za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, te da je postupak izdavanja građevinske dozvole u toku.

Dodajmo da se na čelu Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove, pod čijim se okriljem sve ovo radi, trenutno nalazi Tijana Pavlov, a da je zamenica načelnice Julija Popić.

(Dejan Stojičić, 021)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ana

    Rusite i pravite prelepe zgrade naravno a ne da ostavljate rupe miseve pacove…. i necete da ulazete u njih. Samo napred jedva cekam da i moju srusite da se resim bede. Pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *