Enterijer ovog stana osmišljen je tako da i tokom dugih i mračnih zima bude dovoljno svetao.

Potkrovlja su uvek zanimljiva za rešavanje jer izlomljene krovne ravni ostavljaju mogućnost za razigravanje prostora. I ovo potkrovlje na dve etaže od svega 55 kvadrata bio je pravi izazov za arhitekte jer je bilo potrebno napraviti funkcionalan stan sa dnevnim boravkom u prizemlju i spavaćim blokom na spratu.

Kombinacija originalnog trokrilnog prozora s krovnim prozorima na spratu bez zavesa koje obezbedilo je puno svetla u stanu.

 

Stan je smešten u staroj zgradi u užem centru švedske prestonice. Zadatak je bio da se potkrovlje potpuno renovira i to tako da dobije što više prirodnog svetla i tokom švedskih zimskih meseci koje znaju da budu veoma mračne. Kombinacija originalnog trokrilnog prozora s krovnim prozorima na spratu bez zavesa koje obezbedilo je puno svetla u stanu.

Topla i ušuškana atmosfera postignuta je kombinovanjem različitih tkanina živopisnih boja. Iako je stan osmišljen u skandinavskom dizajnu, što se jasno vidi kroz bele zidove i odsustva nagomilanog nameštaja, on je razigran detaljima kao što su slike, ogledala i zelenilo.

Kompletan nameštaj rađen je po meri, osim komadnog nameštaja koji je uzet iz Ikee (trosed, sto, stolice, kafe-stočići) i par dizajnerskih komada kao što je interesantna kožna fotelja.

Kuhinja je napravljena od tamno sivog univera koji je dao preko potreban kontast u svetlom enterijeru.

Povezano: Crna boja kao osnova za luksuzni enterijer

U spavaćoj sobi, do koje se stiže stepeništem sa staklenom ogradom, organizovan je i garderober sakriven iza peskiranih vrata.

Iz spavaćeg bloka može se izaći i na terasu koja je postala omiljeno mesto za ispijanje jutarnje kafe. Doduše, u letnjim mesecima…

Pogledajte još interesantnih rešenja potkrovlja.

Izvor: Alvhem Mäkleri & Interiör