Višak energije koja se stvori putem solarnim panela, biće iskorišćena za napajanje komšijskih stanova.

Ako automobil može da se pokreće na baterije, zašto se ista tehnologija ne bi mogla upotrebljavati i za zgrade? Ovo je osnovni koncept kojim se rukovodio Frey Architekten pri projektovanju pametne zelene kule u nemačkom gradu Frajburgu. Veliku pomoć imali su od Siemensa i Fraunhofer instituta za solarnu energiju koji su razvili pogodan akumulator za skladištenje sunčeve energije.

Terase će biti opremljene solarnim panelima koje će služiti i kao jedna vrsta brisoleja.

 

Smart Green Tower je 16-spratna kula na čijem vrhu je zeleni krov, koji je osim zelenilom, pokriven i fotovoltričnim panelima pogodnim za uslove slabog osvetljenja. Terase će takođe biti opremljene solarnim panelima koje će služiti i kao jedna vrsta brisoleja. Sva ta energija skladištiće se u litijum-jonskom akumulatoru snage 0,5 MWh koji će imati pojačanje u vidu vanadijum redoks baterija, piše Inhabitat.

Umesto da se koristi standardna naizmenična struja (AC) za distibuciju elektične energije, tim se odlučio za jednosmernu struju (DC) koja će biti konvertovana u bateriji i potom distribuirana po zgradi.

Osnova objekta

Višak energije koju stvori ova kula koristiće se za napajanje okolnih zgrada, što će pozitivno uticati na energetski bilans celog kvarta.

Povezano: Solarni crep za pokrivanje krova

Pogledajte i kako izgleda kuća koja zarađuje mesečno 100 evra prodajući struju.