Građevinarstvo

Kula na baterije: Gradi se stambena zgrada inspirisana električnim automobilima

Višak energije koja se stvori putem solarnim panela, biće iskorišćena za napajanje komšijskih stanova.

Ako automobil može da se pokreće na baterije, zašto se ista tehnologija ne bi mogla upotrebljavati i za zgrade? Ovo je osnovni koncept kojim se rukovodio Frey Architekten pri projektovanju pametne zelene kule u nemačkom gradu Frajburgu. Veliku pomoć imali su od Siemensa i Fraunhofer instituta za solarnu energiju koji su razvili pogodan akumulator za skladištenje sunčeve energije.

Terase će biti opremljene solarnim panelima koje će služiti i kao jedna vrsta brisoleja.

 

Smart Green Tower je 16-spratna kula na čijem vrhu je zeleni krov, koji je osim zelenilom, pokriven i fotovoltričnim panelima pogodnim za uslove slabog osvetljenja. Terase će takođe biti opremljene solarnim panelima koje će služiti i kao jedna vrsta brisoleja. Sva ta energija skladištiće se u litijum-jonskom akumulatoru snage 0,5 MWh koji će imati pojačanje u vidu vanadijum redoks baterija, piše Inhabitat.

Umesto da se koristi standardna naizmenična struja (AC) za distibuciju elektične energije, tim se odlučio za jednosmernu struju (DC) koja će biti konvertovana u bateriji i potom distribuirana po zgradi.

Osnova objekta

Višak energije koju stvori ova kula koristiće se za napajanje okolnih zgrada, što će pozitivno uticati na energetski bilans celog kvarta.

Povezano: Solarni crep za pokrivanje krova

Pogledajte i kako izgleda kuća koja zarađuje mesečno 100 evra prodajući struju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *