Velika dvorana Sava Centra biće otvorena 2024. godine; Foto: PR
Promo

Od energetski neefikasnog objekta do solarne elektrane: Sava Centar u proceduri dobijanja BREEAM sertifikata

Na krovu će biti postavljeno 912 solarnih panela ukupne instalisane snage 501 kWp koji će proizvoditi oko 600 MWh godišnje i na taj način uštedeti 226 tona ugljen dioksida.

Od otvaranja, davne 1976. godine Sava Centar, kako izgledom tako i enterijerom predstavljao je izraz najnovijih dostignuća. Takozvana „arhitektura stakla“ još uvek nije bila opšte prihvaćena i često su ovakvi objekti ostajali samo projekti na papiru.

Izgradnjom Sava Centra tadašnja Jugoslavija pokazala je vrhunske građevinske mogućnosti, imajući u vidu da je objekat izgrađen za godinu dana, ali i postala predvodnik u gradnji objekata u kojima dominira staklo.

Ono što je bilo glavno obeležje Sava Centra, prepoznatljiv stakleni omotač, vremenom je postalo njegov najveći nedostatak. Godinama u objekat nije ulagano, staklena fasada je prokišnjavala, na nekim delovima popucala, propuštanje velike toplote za posledicu je imao energetski neefikasan objekat.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Novi izgled prepoznatljive fasade; Foto: PR

Nova stakla identične su boje kao stara, ali su troslojna i pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%.

Imajući u vidu status spomenika kulture pod prethodnom zaštitom u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, novi vlasnik Delta Real Estate potrudio se da maksimalno očuva autentičnost staklene fasade. Osim očuvanja i modernizacije, akcenat je stavljen na povećanje energetske efikasnosti i uštedi elektične energije.

Nakon detaljne analize, pronađeno je rešenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane, uz potpuno očuvanje autentičnog izgleda. Sanacija fasade koja se prostire na površini od preko 7.000 kvadratnih metara izvršena je prema originalnom projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića iz vremena gradnje objekta.

Nova stakla identične su boje kao stara, ali su troslojna i pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. To znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature što predstavlja značajnu uštedu električne energije.

Sava Centar: Pogled sa prve galerije u kongresnom delu; Foto: PR

Solarna elektrana na krovu

Tokom rekonstrukcije Sava Centra primenjen je čitav niz rešenja u skladu sa EU Taxonomy kriterijumima koja značajno unapređuju energetsku efikasnost objekta i pozicioniraju ga visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara.

Kompanija Delta Real Estate, regionalni lider u industriji nekretnina i jedan od lidera u zelenoj gradnji u našoj zemlji, u svim fazama rekonstrukcije Sava Centra primenila je ove kriterijume.

Sava Centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000m², ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela. Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne površine mogu iskoristiti za implementaciju solarnih rešenja, ali su postojala ograničenja u nosivosti postojećeg krova.

Zato su građevinci izradili specijalnu čeličnu konstrukciju za nošenje panela na krovu, što nije uobičajeno. Ovo rešenje omogućilo je izradu solarne elektrane. Na krovu će biti postavljeno 912 solarnih panela proizvođača Exiome iz Španije, ukupne instalisane snage 501 kWp koji će preko invertora marke Siemens proizvoditi oko 600 MWh/god i na taj način uštedeti 226 t CO2.

Ovi sistemi doprineće smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća.

Objekat A sa kongresnom salom koja će biti otvorena u novembru 2023. godine; Foto: PR

BREEAM sertifikacija

Posle dve godine rekonstrukcije u koju je kompanija Delta Real Estate uložila preko 111 miliona evra, najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u Srbiji i ovom delu Evrope ispunjava sve uslove energetske efikasnosti i održivosti za dobijanje BREEAM sertifikata.

Ovaj sertifikat jedan je od najvažnijih sistema rangiranja pokazuje koliki je uticaj objekta na životnu sredinu i najčešće se dodeljuje novoizgrađenim objektima. U slučaju Sava Centra radi se o rekonstrukciji postojećeg višenamenskog (kongresni, poslovni, komercijalni, kulturni) objekta pa su kriterijumi koje propisuje BREEAM morali biti prilagođeni ovome.

Kako su nam rekli u Delta Real Estate, objekat je u proceduru dobijanja sertifikata i ovako koncipiran Sava Centar predstavljaće jedan od nekolicine kongresnih centara koji poseduju ovaj sertifikat kao potvrdu održivosti i energetske efikasnosti.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milosh708

    Fantazija. Stvarno svaka čast na projektu i radu i ideji za solarne panele.

    Jedva čekam da vidim renovirani enterijer.

Оставите одговор

Obavezna polja *