BERLIN DANAS UŠTEDI 5 MIL. EVRA ZA ENERGIJU
Aktuelno

Simensova rešenja za urbane sredine

Fokus na “pametne mreže”, građevinske tehnologije i mobilna rešenja

Od 4. do 8. aprila Siemens je predstavio svoja stručna urbana rešenja posetiocima sajma u Hanoveru. Uz pomoć odabranih projekata, kompanija, između ostalog, pokazuje kako “pametne mreže” mogu da funkcionišu sa “pametnim” zgradama i kako optimizovati urbani saobraćajni tok. Siemens-ove aktivnosti u domenu “pametne mreže”, distribucije električne energije i mobilnih rešenja su deo novoosnovanog sektora Infrastruktura i gradovi.

“Gradovi su ključno tržište rasta u budućnosti. Kao kompanija koja nudi integrisane tehnologije, mi smo u startu bolje pozicionirani od bilo koje druge kompanije, da zadovoljimo potrebe koje imaju urbane infrastrukture”, rekao je u Hanoveru Roland Busch, član Siemens-ove Uprave i izvršni direktor sektora Infrastrukture i gradova. “Na ovom sajmu pokazali smo inovacije koje u budućnosti mogu gradove učiniti prijatnijim mestom za život u svakom, a posebno u ekološkom smislu.”

U gradovima, tržište infrastrukture za Siemens ima potencijal od 300 mlrd. EUR godišnje. Segment tog tržišta koji podleže vladinom uticaju raste veoma brzo. Do 2015. , ovaj segment će imati tržišni obim od 100 mlrd. EUR, uz godišnju stopu rasta od 5%. Siemens želi da bude vodeći učesnik u dinamičnom rastu koji se trenutno odvija u gradovima i ulaganju u infrastrukturu.

Zbog toga je kompanija osnovala četvrti sektor pod imenom “Infrastruktura i gradovi”, uz postojeće – Industriju, Energiju i Zdravstvo. U novom sektora, koji se sastoji od odabranih poslova iz sektora Industrije i Energije, Siemens je u objedinio svoja znanja na području infrastrukture koje mnogo obećava, u “pametne mreže”, transport budućnosti i rešenjima za napajanja. Siemens-ova rešenja već čine gradove prijatnijim mestom za život. Kompanija izlaže deo svog portfolija višenamenskih rešenja posetiocima sajma u Hanoveru.

Primer: Građevinske tehnologije u Berlinu

BERLIN DANAS UŠTEDI 5 MIL. EVRA ZA ENERGIJU

1995. u Berlinu je predstavljena strategija za uštedu energije i smanjenje emisije CO2. Glavni grad Nemačke se suočio sa finansijskim izazovom: ukupni troškovi energije za oko 200 javnih zgradada iznosio je preko 17 mil. EUR godišnje. Za održivo smanjenje emisije CO2 i smanjenje troškova, Berlin je ušao u partnerstvo sa Siemens-om kako bi uštedeo energiju. Uz tzv. Ugovor o štednji energije, Siemens je izračunao i realizovao potencijalnu uštedu energije i troškova za svaku zgradu pojedinačno. Prema uslovima ugovora, troškovi potrebnih ulaganja su izjednačeni sa ugovorenom garantovanom uštedom. Na kraju ugovornog perioda, sve uštede od smanjenja troškova poslovanja idu u korist korisnika. Kao rezultat partnerstva sa Siemens-om, Berlin danas štedi preko 5 mil EUR kada su troškovi energije u pitanju i ima smanjenu emisiju CO2 za oko 30.000 tona godišnje. Siemens je na globalnom nivou sproveo preko 6.500 projekata uštede energije na građevinskim objektima, sa garantovanom ukupnom uštedom od gotovo 2 mlrd EUR godišnje i znatno većim smanjenjem emisije CO2, od 9 mil. tona.

Primer: Integrisana mobilna rešenja u Londonu

OPTIMIZOVANE PUTANJE AUTOBUSA PREKO SATELITA

Grad London je postavio ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije gasova iz staklenika. Koristeći trenutno raspoložive tehnologije, glavni grad Velike Britanije je blizu postizanja tih ciljeva, bez značajnih promena načina života njegovnih stanovnika. Primenom ove tehnološke novine, do 2025. smanjiće se emisija gasova štetnih po klimu za 44%., u odnosu na 1990. Primena dodatnih tehnoloških inovacija će donijeti 60% smanjenja, čime se gotovo postiže zacrtan cilj do 2025. Integrisan mobilni koncept je ključna poluga za postizanje tog cilja. Na primjer, Siemens tehnologija je omogućila Londonu da sprovede program smanjenja zagušenja u lokalnom saobraćaju. Siemens-ov “pametan” video nadzor registruje vozila sa dozvolom ulaska u centar grada i utvrđuje da li je plaćena putarina. Gradskim ulicama sada se vozi 60.000 manje vozila dnevno, što smanjuje promet za 20%. Saobraćajni protok je ubrzan za 35%, a emisija CO2 je smanjena za 150.000 tona godišnje. Gradski sistem naplate je deo integrisanih saobraćajnih rešenja koje je razvio Siemens. Rešenjem za “pametno” premrežene ulice i pruge optimalno se koristiti postojeća infrastruktura prevoza. Novi regionalni voz je iz Siemens-ove flote i poboljšava prigradska putovanja. Heathrow Express i Heathrow Connect sada pružaju putnicima brzu, direktnu vezu između grada i aerodroma. Satelitski sistem pozicioniranja optimizuje informisanje putnika autobusa u gradu i saobraćaj za oko 8.000 londonskih autobusa. Osim toga, gradski autobuski vozni park ima prvi vozila sa pogonom zasnovanim na Siemens-ovoj hibridnoj tehnologiji.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. rogi

    Simens je opasno zagrizao kod nas.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *