Arhitektura

Skulpture od stepenika: Porto dobio novu interaktivnu instalaciju

Čelična konstrukcija, koja je zapravo ciklični sistem stepenica i balkona, novi je ukras portugalskog grada Porta.

Portugalski studio LIKEarchitects ovom interaktivnom instalacijom želeo je da oda počast balkomina i stepenicama koji predstavljaju dva najprepoznatljivija elementa urbanizma i arhitekture Porta. Dizajneri ovog studija smatraju da ova dva elementa zapravo predstavljaju identitet grada.

Tripod 01

Ova struktura posebno upućuje na čuvena gradska stepeništa kao što su ona na ulazu u Casa da Música i spiralno stepenište biblioteke Lello, ali i na balkone građevina iz 19. veka u starom delu grada.

Tripod 02

Ova struktura, nazvana Tripod, dizajnirana je tako da se lako može montirati u bilo kom delu grada.

Tripod 03

Ova instalacija ima za cilj da izazove spontanu interakciju sa prolaznicima, ali da posluži i kao pozornica za raznovrsne programe umetnika.

Tripod04

Kako je ovo jedna neparna struktura, montirani Tripod vodi namenski ka gornjoj platformi, sa koje je neizbežno ići dole, gde put ponovo može da se otpočne. Prema tome, Tripod je povezan sa idejom beskonačnog, odnosno zavezanog čvora.

– rekao  jedan od članova dizajnerskog tima, Diogo Aguiar.

Tripod 06

Ova instalacija zanimljiva je najmlađima, kao dvovisinsko ciklično igralište, dok ga turisti već koriste kao mesto za slikanje i kao vidikovac.

Tripod 05

Foto: José Campos

Pogledajte i ove multifunkcionalne stepenice.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *