Aktuelno

Srbija kasni nekoliko decenija u energetskoj efekasnosti

Srbija u energetskoj efikasnosti zaostaje nekoliko decenija za razvijenim zemljama, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radivoje Mitrović.

„Očekujem da talas koji je bio karakterističan za Evropu poslednjih desetina godina tek stigne ovde i da će to biti podloga za novi investicioni ciklus, pre svega, u podizanje zgrada“, kazao je Mitrović.

On je na međunarodnom simpozijumu „Obnovljivi izvori energije i zdrave zgrade“ u Beogradu naglasio da je to šansa za velike kompanije, ali i mala i srednja preduzeća da razviju biznis, smanje troškove energije, ali i da se generalno podigne kvalitet života.

Mitrović je naveo da je energetska efikasnost odavno „jedna od hit tema i oblasti zbog svoje važnosti u ukupnom razvoju civilizacije“ i da predstavlja jednu od šansi za brži razvoj ekonomije i veće zapošljavanje.

energetska-efikasnost-primerOn je napomenuo da skoro nijedna oblast nauke u Srbiji nije u takvoj sprezi sa strukom i naukom kao što je to slučaj sa energetskom efikasnošću.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku Slobodan Petrović složio se da smo u oblasti obnovljivih izvora energije „mladi i tek na početku“, jer tek nekoliko godina primenjujemo te tehnologije.

U našem sistemu već radi 30 obnovljivih izvora energije, ali njihova snaga je simbolična, ukazao je Petrović na skupu u organizaciji PKS, Društva za klimatizaciju, grejanje i hlađenje Srbije i Centra za održive i zdrave zgrade Univerziteta Ksung Hee iz Južne Koreje.

On je podsetio da naša zemlja do 2020. godine mora da ispuni preuzetu obavezu da 27 odsto ukupne energije u upotrebi bude iz obnovljivih izvora.

Profesor Peter Novak upozorio je da u bliskoj budućnosti može doći do kolapsa fosilnih goriva (ugalj, nafta, gas), zbog čega je u ovoj fazi neophodno započeti novi razvoj obnovljive energije.

Najveći problem predstavljaju nafta i gas, jer svega osam zemalja raspolaže sa 50 odsto rezervi fosilnih goriva, dok ostali moraju da ih plaćaju, ukazao je Novak, zaključivši da izvori energije treba da budu raspoloživi svima, u svakom trenutku i na svakom mestu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Luka Berlin

    Ne moze ni nemacka da stigne do 2020 godine taj cilj (27%) u proizvodnji „zelene“ energije tako da je apsurdno ocekivati tako nesto od srbije. Sto se tice ustede energije na zapadu pokazalo se da je pogresno zgrade izolovati sa stiroporom i da je energentski neutralno a i stetno. Izracunajte koliko je potrebno nafte da se proizvede 1 m² stiropora a steti za zgradu da ne pricamo. Izolacije stambenog prostora je najveca prevara zadnjih 30 godina na zapadu, u toj prevari su ucestvovali politicari, lobisti proizvodjaca gradjevinskog materijala itd. Nije sve dobro sto je na zapadu uradjeno, naprotiv treba da se ucimo na njihovim greskama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *