Viseći vrtovi u Haifi, Izrael
Građevinarstvo, Izvođenje

Stabilni Viseći vrtovi u Haifi

Vrtovi Bahai World Center poznati su još kao i Viseći vrtovi Haife i ubrajaju se u jedno od novih svetskih čuda. Planove za vrtove osmislio je poslednji čuvar Bahai vere Shoghi Effendi, a gradnja počinje 1987. godine pod vođstom arhitekte Fariborz Sahba.

Za stabilnost tla i estetiku, upotrebljeno je Geosaće ( PRS Neoweb) i od njihovog postavljanja taj impresivan vrt, ili kako ga neki nazivaju najlepši vrt sveta, sa 19 terasa, postaje „magnet“ za lokalne i internacionalne posetioce.

Kompanija Aeroba s pravom se ponosi ovom aplikacijom jer na najbolji mogući način dokazuje učinkovitost Geosaća i proizvoda koje zastupaju i distribuiraju.

Postoji 18 terasa (od kojih svaka predstavlja 18 učenika Baba) koje se spuštaju sa planine Karmel, okružujući grobnicu Baba, utemeljitelja Bahai religije. 18 terasa, zajedno sa grobnicom Baba, čine broj 19 koji ima veliki značaj u Bahai religiji. Vrtovi se protežu niz planinu u dužinu od jednog kilometra , od same baze, i povezani su stepenicama koje se spuštaju sa strane, zajedno sa vodom koja teče preko stepenica i mostića u svaku fontanu od terasa. Na taj način voda ne otiče nigde nego cirkulira u zatvorenom krugu unutar svake fontane.

Viseći vrtovi u Haifi, Izrael
Viseći vrtovi u Haifi, Izrael

Svaka terasa uređena je na isti način, sa fontanom u sredini i dve palme sa strane pod kojima je cveće. Na dnu Bahai vrtova smeštena je velika fontana okružena mramornim platoom a u sredini dominira kupola Babove grobnice sa pozlaćenim krovom.

Vrtovi su dizajnirani tako da su potpuno izolirani od spoljašnjih zvukova, šireći mir i poruku jedinstva čovečanstvu. Vrtove svakodnevno održava preko 140 vrtlara, osiguravajući im tako epitet najlepših vrtova sveta.

Proces ugradnje Geosaća

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *