Novi kvadrati urađeni su u fabrici a potom montirani na licu mesta; Foto: Albert Argiles / Otger Rius
Građevinarstvo

Ova stambena zgrada duplirala je broj spratova za samo tri dana

Zahvaljujući prefabrikovanom sistemu izgradnje, ova stara zgrada u nizu prošla je prilično bezbolno kroz proces nadgradnje.

Kompanija specijalizovana za rad na starijim objektima, La Casa por el Tejado, uspela je da duplira broj spratova na jednoj staroj zgradi u Barseloni za samo tri dana. Naravno, novi stambeni prostor nije rađen na licu mesta već je on prefabrikovan van ove lokacije i to u roku od 12 nedelja.

Tri nova sprata ukupne površine 1.024 kvadratna metra izgrađena su u skladu sa originalnim karakteristikama i dimenzijama objekta. Osim što je povećana stambena površina zgrade, ona je obnovljena i poboljšan je komfor u postojećih stanovima.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste što komšije nisu puno patile zbog radova, jer je cela nadgradnja završena za svega tri dana.

U centralnom delu zgrade nalazi velika terasa na kojoj počinje stepenište koje vodi do novih stambenih jedinica. Ovaj novi vrt obezbediće i dodatno zelenilo stanarima zgrade, kao i bolju osunčanost.

Pri izgradnji se pazilo i na održivost, te su korišćeni sertifikovani i reciklirani materijali. Čak 80% upotrebljenog čelika je reciklirano, a ventilacioni sistemi, klima uređaji i bojleri radiće zahvaljujući toplotnoj pumpi, piše  ArchDaily

Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste što komšije nisu puno patile zbog ovih radova, jer je cela nagradnja završena za svega tri dana.

Foto/video: Albert Argiles, Otger Rius/ La Casa por el Tejado

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *