Saloni

Tribina o Bogdanu Ignjatoviću i zgradi Nemačke ambasade u Beogradu

U okviru 36. salona arhitekture održaće se tribina s početkom od 17. aprila 2014. u 18 časova s temom „Arhitekta Bogdan Ignjatović i zgrada Nemačke ambasade u Beogradu“.

O važnosti i značaju dela arhitekte Bogdana Ignjatovića nedovoljno se zna u našoj široj, pa i užestručnoj javnosti. Iako je u pitanju autor nekolicine ikoničnih i veoma popularnih prestoničkih objekata (Hotel Slavija, Beogradsko dramsko pozorište, Galerija fresaka), njegovo ime se veoma sporadično, čak krajnje skromno i svedeno, navodi u raznim pregledima i diskursima prestoničke posleratne arhitekture.

tribina_Ignjatovic_Nemacka ambasada

Tribina na Salonu arhitekture biće jedinstvena prilika da se prisetimo ovog važnog (beo)gradskog arhitekte, čijim delom se, nažalost, bavimo tek u situaciji kada se jedan od njegovih antologijskih objekata nalazi u stanju potencijalnog uništenja. O značaju njegovog dela i o okolnostima u kojima se nalazi objekat Nemačke amabasade razgovaraće svedoci epohe, istraživači i stvaraoci mlađe generacije.

Nacionalna sekcija Dokomomo Srbija postoji od 2010. godine i u saradnji sa srodnim organizacijama i partnerima bavi se promovisanjem, dokumentovanjem i zaštitom moderne arhitekture naše zemlje. Ciklus tribina u 2013. i 2014. godini realizuje se uz finansijsku podršku Inženjerske komore Srbije.

Organizator: Dokomomo Srbija
Uvodna reč: mr LJiljana Miletić Abramović, Muzej primenjenih umetnosti
Moderator: Dobrivoje Lale Erić, Dokomomo Srbija
Učesnici:

• Bojan Kovačević, arhitekta
• vanr. prof. Jelena Ivanović Vojvodić, arhitekta
• Milica Lopičić, arhitekta
• mr Dragana Mecanov, arhitekta

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *