Arhitektura

Turistički kompleks u Kini „ohlađen“ vodom

Novi turističko-ugostiteljski kompleks u kineskom gradu Čongjing u potpunosti je okružen vodom, ali ne samo zbog estetskih razloga.

Projekat koji je osmislio australijski arhitektonski studio HASSELL smešten je na obalama jezera Palm kao i rezerovara vode Taiping, a radi se o ukupno pet građevina u kojima se nalazi pet restorana i kuća čaja iz kojih posetioci mogu uživati u pogledu na vodu.

Budući da se ovaj grad nalazi u centralnom zapadnom delu Kine, poznatom i kao „Kineska peć“, arhitekti su uz pomoć dvostrukog stakla, jake izolacije kao i aluminijumskih šipki odlučili da naprave malo hlada za goste kompleksa. Osim toga, veštačko jezero stvara posebnu mikroklimu i štiti podzemne prostorije od pregrejavanja.

kina-voda-1kina-voda-2 kina-voda-3

Voda je bila glavna ideja vodilja celog projekta pa posetioci mogu uživati u divnom pogledu na jezero iz svakog dela kompleksa. Pet građevina smešteno je na obali, a uređeno dvorište nalazi se između njih. Garaža, zajednički prostori i sve kuhinje nalaze se pod zemljom kako bi se što je manje moguće zagrejavali. Posebna mikroklima napravljena uz pomoć cirkulirajuće hladne vode i svežeg vazduha stvara učinak hlađenja prirodnim isparavanjem vode.

kina-voda-4 kina-voda-6 kina-voda-5

Kvalitetna izolacija na krovu i eksterijerima kompleksa smanjuje gubitak energije i toplotni efekat, dok uske osnove građevina povećavaju ulaz svetla i prirodno provetravanje. Eksterijer je u potpunosti prekriven brisolijama napravljenom od aluminijumskih šipki koje su optimizovane za solarni pasivni dizajn. Ove šipke blokiraju toplinu, ali ipak propuštaju danju svetlost za vreme vrućih letnih dana te gostima kompleksa omogućuju uživanje u okolini i gastronomskoj ponudi bez nepotrebne potrošnje energije.

kina-voda-8 kina-voda-7

 

(Croenergo)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *