Arhitektura, Izdvojeno

U Hong Kongu se gradi most inspirisan repom zmaja

Dragon’s Link je novi most koji će povezati grad sa istorijskim spomenikom Tai Tam Dam koji ovog februara puni 100 godina.

Arhitektonski biro M CO Design potpisuje projekat novog mosta u južnom delu Hong Konga koji bi trebao da rastereti postojeću saobraćajnicu koja vodi do popularnog izletišta ali i da obezbedi novu infrastrukturu za ovaj deo grada.

Inspiracija za most utemeljena je duboko u tradiciji naroda koji ovde živi ali i topologiji brdovitog terena koji je presečen velikim vodenim površinama. Pogledajte u videu kako će to izgledati:

Krljušti zmaja biće dočarane solarnim panelima. Em što izgledaju dobro, em što prave čistu energiju!

 

Most Dragon’s Link izgleda kao veliki rep zmaja koji se nadvija nad rekom. On neće biti rezervisan samo za motorna vozila već će ga moći korisiti i pešaci i biciklisti. Zapravo, sadržaj mosta je osmišljen tako da upravo ovu grupu putnika namernika podstakne da ga što više korisiti, piše ArchDaily. Predviđeni su vidikovci sa sjajnim pogledom, odmorišta za pešake, paviljoni za posetioce…

most-zmaj-hong-kong-03

M CO Logo alone
Inspiracija zmajem

Čak je i materijalizacija mosta urađena tako da on što više podseća na zmaja. Naime, krljušti zmaja će na mostu biti dočarane solarnim panelima. Em što izgledaju dobro, em što prave čistu energiju!

most-zmaj-hong-kong-06

Noćna rasveta će takođe biti zadužena da se što bolje dočara ovo mitološko biće. Vatreno crvena boja najbolje reprezentuje zmaja pa će upravo u toj boji most biti osvetljen noću.

most-zmaj-hong-kong-02

most-zmaj-hong-kong-05

Dragon’s Link će ići uz postojeću saobraćajnicu ali preko reke.

most-zmaj-hong-kong-06

Print
Presek mosta

Pogledajte i kako izgleda kuća na Mediteranu koja je inspirisana zmajem.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *