Aktuelno, Enterijeri, Saveti arhitekte Sonje

Umetničke slike na tapetama

Kakve tapete da zalepim na zid na kojem ima puno umetničkih slika? Koji dizajn mi preporučujete?

Dobrila Stanojević

Draga Dobrila, vaše pitanje je veoma zanimljivo. Tapeta kao podloga za kačenje slika je veoma problematična pa se mora pažljivo odabrati. Preporučuju se uglavnom jednobojne tapete koje se uklapaju sa ramom slike ili s bojom dominantnom na slikama. Dobro rešenje je i dvobojna tapeta na vertikalne ili horizontalne pruge. Ne preporučije se tapeta sa dezenima osim u slučajevima kada su slike sa geometričnim motivima (modernizam kao na slikama čuvenog Kazimira Maljeviča).

Dakle, naš savet je da izaberete “mirnu” tapetu ukoliko su vaše slike šarene ili obrnuto. Važno je da jedno od ovo dvoje bude smirujuće a drugo dinamično.

Za jednobojnu tapetu preporučujemo seriju „Superfresco Texture“ Graham&Brown koje na sebi imaju indiskretne reljefne pruge čija cena iznosi oko 4.200 dinara za 5 metara kvadratnih (tapeta sa slike 1).

Šta je dobro a šta ne

Preporučujemo primere 1 i 2, a zbog prevelikog šarenila dezena izbegavajte primere 3, 4 i 5. Takođe, primer 6 ne preporučujemo zbog tri boje koje se pojavljuju na tapeti.

Kako postavljati slike
Ukoliko je tapeta dvobojna na vertikalne linije obratite pažnju da ivice rama imaju logičan raspored. t.j. da da bočne ivice prate sredinu ili krajeve linija na tepeti kao što je prikazano na slici (A). Takođe, važan je i međusobni odnos slika. Na primer: ukoliko su slike različitih dimenzija bar jedna ivica mora da isprati pravac drugog rama (B).

Čuveni proizvođač tapeta PT preporučuje vertikalne linije neutralnih boja ispod umentičkih slika:

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Dobrila Stanojevic

  Postovana Sonja!
  Bas sam obradovana vasim odgovorom. Naravno da ce mi Vas savet posluziti. Dosta toga sam i ja znala, a sada sam dobila potvrdu te cu lakse doneti odluku oko izbora dizajna.
  Mnogo hvala za savet.
  Srdacan pozdrav.
  Dobrila.

 2. Slike na zidovima: Nezaobilazni detalji u enterijeru | Gradnja

  […] niste sigurni koje tapete da odaberete za zid na kojem se nalaze slike pogledajte naš […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *