Velux Standard Plus kombinuje izvanrednu izolaciju sa značajno poboljšanim prednostima pasivnog solarnog dobitka kroz prozore: Foto: Velux
Promo

Energetski efikasno potkrovlje – lakše je nego što mislite! Pokazaćemo vam kako

Zamena starih prozora novim, modernim proizvodom ne znači samo bolju zaštitu od toplote već donosi i značajnu uštedu novca, uz smanjenu upotrebu klima uređaja.

Oko 35% emisija ugljen-dioksida u Evropskoj uniji stvaraju stambeni objekti, njihova izgradnja, održavanje, kao i pojedinci koji u njima stanuju. Za nas je bitno da, za početak, znamo kako da smanjimo naš negativan uticaj na klimu i okruženje.

Ako, na primer, poboljšate energetsku efikasnost vaše kuće, možete postići prijatnu klimu u zatvorenom prostoru, koristeći manje električne energije i tako se manje oslanjati na elektrane koje intenzivno koriste i proizvode ugljen-dioksid.

Ovo može rezultirati nižim računima za komunalne usluge, većom udobnosti jer imate bolji kvalitet vazduha, kao i održavanje životne sredine! Želeli bismo da podelimo sa vama nekoliko saveta o tome kako da unapredite ovaj segment vašeg života i stanovanja!

Važnost dobre izolacije potkrovlja

Neka bude svetla! Ali kakvog svetla? Odgovor su definitivno LED svetla, jer ona troše oko 70-80% manje električne energije od ekvivalentnih tradicionalnih sijalica.

Ako imate klima uređaj, često čišćenje ili zamena svih filtera takođe može biti dobra ideja, jer klima sistemi sa čistim filterima mogu biti mnogo efikasniji, sa manje potrošnje energije nego sa onim koji nisu očišćeni.

Takođe, dobra izolacija vašeg potkrovlja je jako bitna, jer možete uštedeti do 10% u grejanju i hlađenju kuće. Bez hermetičkog i dobrog dihtovanja, gubite mnogo energije. Dobar način da proverite da li ima čuvene promaje u prostoriji, je držanje upaljenog mirisnog štapića ili sveće oko prozorskih okvira i vrata.

A ako već hodamo pored prozora, da ne idemo daleko i da prvo proverimo i sam „vrh kuće“ – tavan! Obično je to poslednja soba, za koju bi ljudi pomislili da nije potrebno da je renoviraju. Međutim, sa stanovišta energetske efikasnosti, ona igra ogromnu ulogu, koja se nekada manifestuje i na celu kuću.

Sa stanovišta energetske efikasnosti poktrovlje igra ogromnu ulogu, Foto: Velux

Povećanje energetske efikasnosti na sasvim višem nivou

U nekim potkrovljima, krovni prozori su i dalje sinonim za prekomernu toplotu tokom letnjih meseci i hladnoću zimi. Za one koji se suočavaju sa ovim problemom postoji rešenje; savremeni krovni prozori sa izuzetno niskim U-vrednostima (brzina prenosa toplote kroz konstrukciju), kombinuju izvanrednu izolaciju sa značajno poboljšanim prednostima pasivnog solarnog dobitka kroz prozore.

Kako dolazi vruće vreme, zamena starih prozora novim, modernim proizvodom je dobra ideja, jer to ne samo da znači bolju zaštitu od toplote i pomaže ventilaciju, već možete uštedeti značajnu količinu novca, uz smanjenu upotrebu klima uređaja. Naravno, ovo se odnosi i na smanjenje emisije ugljen-dioksida!

Da li ste znali da, na primer, odabirom VELUX Standard Plus prozora u odnosu na stari VELUX krovni prozor može smanjiti gubitak toplote i topli vazduh koji ulazi za čak više od 60%. Povećanje energetske efikasnosti je na sasvim višem nivou!

Savremeni Veluxovi krovni prozori imaju izuzetno niske U-vrednosti; Foto: Velux

Dvostruko, trostruko i troslojno zastakljivanje može pomoći da se obezbedi visoka toplotna efikasnost.

Da li ste se ikada zapitali kako da istovremeno smanjite gubitak toplote, ugljen-dioksid i račune za komunalne usluge?

Energetski efikasno zastakljivanje krovnih prozora može biti odgovor. Dvostruko, trostruko i troslojno zastakljivanje može pomoći da se obezbedi visoka toplotna efikasnost, kao i smanjenje emisije CO2.

Unutrašnje i spoljašnje roletne i mrežice mogu dodatno povećati energetsku efikasnost i leti i zimi; Foto: Velux

Smanjite račune i pomozite planeti

I još uvek nismo ostali bez ideja! Dodaci, kao što su unutrašnje i spoljašnje roletne i mrežice, mogu dodatno povećati energetsku efikasnost i leti i zimi. Na primer, spoljašnje roletne mogu poboljšati efekat izolacije, što smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje.

Smanjite svoje račune i pomozite našoj planeti da vaš dom učini energetski efikasnijim!

Za sve informacije o VELUX krovnim prozorima i roletnama možete kontaktirati kancelariju putem kontakt forme.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *