Arhitektura

Vikinzi ponovo osvajaju: Aneks muzeja u Oslu za izlaganje brodova

Muzeja Viking Age u Oslu dobiće proširenje u kom će se nalaziti replike brodova kakvim su Vikinzi plovili do novih zemalja.

Norveška firma AART osvojila je nedavno konkurs koji je podrazumevao projektno rešenje aneksa muzeja u kojoj će moći biti smešteni dodatni sardžaj, kao i mnoštvo rekvizita koji su vezani za, danas sve popularniju, istoriju Vikinga. Ovo masivno proširenje objekta biće skoro tri puta veće od sadašnjeg prostora muzeja.

Viking Age Museum 01

Na postejeću zgradu muzeja, krstaste osnove, nastaviće se polukružni objekat površine 9.300 kvadratnih metara tako da će ukupna površina budućeg muzeja iznositi 13.000 m2, piše Dezeen.

Viking Age Museum 02

Viking Age Museum 02a

Polukružna ekspanzija će spojiti severni i zapadni krak objekta i formirati smelu i kompaktnu celinu, koja će samom formom podstaći na jasno i fluidno kretanje kroz izložbeni prostor unutar muzeja.

Viking Age Museum 03

Posebna pažnja posvećena je skladnom vizuelnom uklapanju novog zaobljenog proširenja nazvanog Naust, sa postojećim objektom krstaste forme. Prateći sleme sadašnje zgrade muzeja oblikovan je novi objekat.

Viking Age Museum 04

Iako površinom veći, novi objekat prati staru zgradu formom koja teži da sjedini prostore muzeja. Postojeći objekat zadržava primat, a zbog gabaritnog sklada, iz ulazne zone, gotovo da se promene ne primećuju.

Viking Age Museum 05

Međutim novi aneks muzeja Vikinga svakako će odigrati veliku ulogu u predstavljanju istorije Vikinga, jer će prostorno i funkcionalno omogućiti da se posetiocima što verodstojnije i sadržajnije oslika način življenja ovog naroda.

Viking Age Museum 06

Ovo je drugi po redu objekat posvećen Vikinzima, koji je predstavljen ove godine. Osim proširenja zgrade Viking Age muzeja, studio PLH Arkitekter prikazao je svoj projekat za objekat u obliku štita u Kopenhagenu, koji će funkcionisati kao centar za posetioce u kom će moći da se edukuju o istoriji Vikinga.

Viking Age Museum 07

Pročitajte i članak o planu novog muzeja u Egiptu… pod vodom!

Egipat gradi podvodni muzej u Aleksandriji

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *