Istarska vinarija Meneghetti: Inovativna arhitektura u službi vina
Arhitektonski studio MoloZero osmislio je vinski kompleks koji objedinjuje degustacionu salu, proizvodnju i podzemno skladište, u potpunom skladu sa pejzažem.
Pulski MoloZero, arhitektonski biro koji su osnovali arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban početkom 2020. godine, stavljaju potpis na projekat Vinarije Meneghetti, dela turističkog odmarališta ušuškanog u prirodnoj oazi od 12 hektara koju okružuju istarski vinogradi i maslinjaci.
Smešten na prelepom imanju Stancija Meneghetti u mestu Bale, naslonjen na zidove vek i po starih građevina i poštujući tradiciju ovog podneblja, hotel je danas član prestižnog lanca luksuznih hotela Relais & Châteaux, dok se kompleks vinarije prostire na 1.200 m² i u potpunosti je uklopljen u prirodno okruženje.
Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks sastavljen od tri objekta
Kompleks, odnosno funkcionalno-tehnološku celinu vinarije čine tri glavna objekta: degustaciona sala, proizvodnja i skladište. Degustaciona sala (180 m²) i proizvodnja (300 m²) su nadzemni, dok je skladište botiljiranog i barik vina (475 m²) delimično ukopano, objašnjavaju pulske arhitekte, koje su projekat izradile u saradnji sa lokalnom firmom Fabrika d.o.o. (enterijer) iz uz podršku Arhitektonskog Studia Plus.
“Odluka projekta da Vinariju čine tri a ne jedan jedini objekat je kako bi se svakom objektu sa određenom namenom (kušaona, proizvodnja, ukopano skladište) pristupilo sa primerenom tehnologijom izgradnje (cigla, čelik, beton za ukopani deo), prilagodilo ga funkcionalnim potrebama, a ponajviše kako bi njihov međuodnos stvorio određenu morfologiju i mogućnost otkrivanja i korišćenja parcele i okoline na više načina, doživljaja i ugođaja“, navode iz studija MoloZero.

Inovativno arhitektonsko rešenje
Po dolasku, posetioci prvo vide zgradu s dvoranom za degustaciju i prostorima za nagrađivana arhivska vina i maslinova ulja linije Meneghetti, proizvedena na imanju. U blizini se nalazi zgrada za proizvodnju vina, a nešto dalje, u podzemnom vinskom podrumu u drvenim hrastovim buradima čuvaju se vina koja zahtevaju dugogodišnje sazrevanje.
“Novi vinski kompleks u potpunosti je uklopljen u prirodno okruženje, te je inovativno arhitektonsko rešenje. Radi se o zanimljivoj kombinaciji modernog i tradicionalnog koja svojim izgledom podseća na susedni, najveći austrougarski odbrambeni vojni kompleks Paravia – Barbariga“ – pisali su hrvatski mediji nakon zvaničnog otvaranja vinarije u proleće 2022. godine.
Vinarija Meneghetti i njen tasting room odvojeni su od samog odmarališta, te su otvoreni za posete gostiju svaki dan. Ljubitelji vina ovde mogu doći i uživati u čaši vina i kreativnim zalogajima, a za one koji žele da saznaju više, nude se i razni vođeni programi degustacije vina.

Stancija Meneghetti u Balama
Stancija Meneghetti potiče iz druge polovine 19. veka, kada je podignuta kao tipična istarska ruralna kuća sa pratećim ekonomskim objektima. Nakon što je dugi niz godina bila zapuštena, početkom 2000-ih započinje proces revitalizacije imanja, kojim je ono pretvoreno u turistički kompleks.
Prva faza obuhvatila je obnovu postojeće građevine i dogradnju novih sadržaja, čime je formiran butik hotel sa restoranom i nekoliko apartmanskih jedinica. Vremenom je kompleks proširen nizom vila s privatnim bazenima, čime je ukupni kapacitet dostigao 58 smeštajnih jedinica. Objekti su uklopljeni u pejzaž vinograda i maslinjaka, a materijali korišćeni u obnovi – kamen, drvo i malter u tradicionalnim tehnikama – svedočili su o nastojanju da se sačuva karakter lokalne graditeljske baštine.
Zanimljiv je podatak da su dizajnerski komadi nameštaja proizvedeni u Srbiji našli svoje mesto u restoranu i degustacionoj sali ovog luksuznog kompleksa. Naime, za opremanje je korišćen nameštaj Garda iz Valjeva, a više o tome možete pročitati ovde.

Meneghetti je 2013. godine primljen u međunarodni lanac Relais & Châteaux, što potvrđuje visoke standarde u pogledu kvaliteta i ponude.
Meneghetti je 2013. godine primljen u međunarodni lanac Relais & Châteaux, što potvrđuje visoke standarde u pogledu arhitektonskog kvaliteta, organizacije prostora i ponude.
Paralelno sa hotelskim delom razvijana je i poljoprivredna proizvodnja, pre svega vinogradi i maslinjaci, što je kasnije uslovilo i izgradnju posebnog vinskog kompleksa – nove vinarije otvorene 2022. godine.

BuildUp 2025: Arhitektura ugostiteljstva
Arhitektura ugostiteljstva tema je konferencije BuildUp 2025, koja se 23. oktobra održava u beogradskom hotelu Crowne Plaza u organizaciji portala Gradnja.
Konferencija BuildUp 2025: Horekatura okupiće najznačajnije aktere iz oblasti arhitekture, hotelijerstva i investicija u ugostiteljski sektor. Reč je o najvećem regionalnom događaju posvećenom arhitekturi ugostiteljstva, čiji je cilj da poveže stručnjake, predstavi najnovije trendove i otvori diskusiju o budućnosti HoReCa industrije.
Broj karata je ograničen, stoga ne propustite priliku da rezervišete svoje mesto na vreme.
Više informacija potražite na sajtu BuildUp, a karte možete nabaviti putem sajta Tickets.
Foto-galerija
Faktografija
Vinarija Meneghetti
Stancija Meneghetti, Bale, Hrvatska
MoloZero d.o.o.
Fabrika d.o.o. (enterijer), Arhitektonski studio plus d.o.o.
Meneghetti d.o.o.
proizvodna, vinogradsko-vinarski pogon
2021.
1.200 m²
Mack Projekt d.o.o.
Gajana Kop d.o.o.
Plima d.o.o. i Ghia Pro d.o.o.
Igor Zirojević, Matej Paluh, arhiva Molozero, arhiva Meneghetti






