Konkursi

Vodoskok na Slaviji do 16 metara u visinu

Agencija za investicije raspisala je konkurs za izbor firme koja će pripremiti svu tehničku dokumentaciju za fontanu na Slaviji, pišu Novosti.

Iako će se graditi zajedno sa rekonstrukcijom trga, izrada glavnog projekta fontane je izdvojena od obnove kružnog toka, pešačkih silaza i prolaza zbog svojih specifičnih tehničkih detalja. Zasada je planirano da radovi započnu u martu sledeće godine.

Kako je objasnio Goran Radulović, pomoćnik direktora Agencije za investicije, fontana će u dobroj meri izgledati kako je to idejnim rešenjem već planirano. Ipak, moguće su manje korekcije. Ideja je da fontana ne služi samo za gledanje izdaleka, već će moći da joj se priđe i i da se dodirne. U sredini će imati kružni put za pešake, koji će šetače dovoditi u srce fontane, a ispred i iza njih će prskati unutrašnji i spoljni prsten.

slavija-fontana-1

– Kada bude jak vetar, posebni senzori će je gasiti ili smanjivati mlaz da ne prska ulicu i ometa vozače – pojašnjava Radulović. – Centralni izbačaj vode biće 16 metara u visinu, ali on se neće stalno koristiti. Odredićemo da to bude određenog dana u određenoj satnici uveče, kada nije velika gužva u saobraćaju. Uz svetlosne efekte biće sjajan scenski momenat.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *