Materijali

Pametne cigle kao Lego kockice za zgrade

Ako vam se ovi blokovi od betona učine poznatim, to je zato što je inspiracija došla upravo od Lego kocaka. Ipak, ovde ima nešto više od dečije igre.

Blokove koje prave kompanija Kite Bricks zovu još i pamente cigle. Prave se u raznim oblicima i dimenzijama ali zajedničko im je to da se sve one prave sa kvadratnim izbočinama na gornjoj strani koje se savršeno uklapaju u praznine sa donje strane cigle.

Umesto maltera, koriste se specijalni adhezivi sa međusobno povezivanje. Kako bi se ovako naslagana konstrukcija učvrstila, između pametnih cigli ubacuje se armatura.

kite-bricks-1

Pametne cigle mogu se kombinovati sa standardnim prozorima i vratima omogućavajući lakše zidanje jednostavnijih kuća. Prednost ovakvih blokova je i u tome što oni imaju šupljine koje povoljno utiču i na izolaciju objekta a praznine se takođe mogu iskoristiti i za smeštanje instalacija.

Nažalost, pametne cigle su fazi prototipa. Kompaniji je potrebno oko tri miliona dolara da bi ovaj materijal za zidanje pustila u proizvodnju. Možda Lego uloži koji dolar…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *