Aktuelno, Softver

4 razloga zbog čega će arhitekte zavoleti iPad Pro

Kompanija Apple predstavila je najnoviji i njihov najveći tablet pod imenom iPad Pro koji će posebno biti interesantan arhitektama i građevincima.

Apple iPad se već odavno etablirao kao pouzdan i kvalitetan uređaj koji stalnim inovacijama pomera tehnološke granice. Ne samo da je utabao staze svim tabletima koji su se kasnije pojavili (na Androidu) već je i svojim korisnim aplikacijama privukao pažnju profesionalaca. Već smo pisali o softveru za projektovanje slobodnom rukom na iPadu ili crtanje osnove stana, međutim tek će iPad Pro odgovoriti stvarnim potrebama arhitektama i građevincima. Proverite zašto!

apple-ipad-pro-3

1. Apple Pencil: Olovka je, ipak, stigla

Steve Jobs je jednom rekao da ako Apple ikada napravi olovku da će upropastiti iPad. Međutim, novi direktor Applea, Tim Cook, misli drugačije. Zato je predstavljena Apple olovka koja, za razliku od konkurencije, ima daleko veću osetljivost i preciznost. Olovka je po Business Insideru toliko precizna da je moguće selektovati pojedinačni piksel na ekranu. Mogućnost da se radi s tolikom preciznošću je od krucijalne važnosti za arhitekte jer se crteži mogu raditi s istom tačnošću kao i na kompjuteru. Dosadašnji rad s tapkanjem prstom po ekranu jednostavno nije mogao davati tako dobre rezultate.

apple-pencil

2. Svakoj aplikaciji jedan deo ekrana

Proces projektovanja podrazumeva pokretanje brojnih aplikacija u isto vreme. Da bi ispunili ovaj zahtev profesionalnih korisnika, Apple je predstavio novi operativni sistem iOS9 koji, između ostalog, podržava split-screen ili side-by-side rad s aplikacija. Pošto iPad Pro ima ekran od čak 12,9 inča, što je oko 33 centimetara, neće biti problem da startujete više aplikacija, da svakoj dodelite svoj deo ekrana i da pritom i dalje imate veliku preglednost. Da biste uvideli koliko je iPad Pro zaista velik, zamislite dva iPad Air tableta jednog pored drugog. Umesto da radite na dva tableta u isto vreme, pokrenite dve aplikacije na iPad Pro i dodelite svakoj po pola ekrana.

apple-ipad-pro-1

3. Unapređena grafika

Pošto su arhitektonski programi uglavnom prilično zahtevni po pitanju grafike, Apple je duplirao brzinu grafičkog sistema u odnosu na prošle verzije iPada. Kako piše Mondo, novi čip Apple A9X je brži od 80 odsto portabl PC računara na tržištu i čak bolji od 90 odsto njih u slučaju grafike! AutoCad 360 je prezentovan na premijeri i iPad Pro ga je „poterao“ u 60 fps bez ikakvih problema!

Takođe, novi iPad ima Retina 5K dispej rezolucije 5,6 miliona piksela (2.732×2.048 px) što garantuje sjajnu sliku na ekranu.

apple-ipad-pro-2

4. Nove aplikacije iz Adobea

Apple je u saradnji s kompanijom Adobe predstavio nove programe koji će potencijale novog iPad Pro predstaviti u što boljem svetlu. Tako, na primer, nova aplikacija Adobe Fix omogućava korisnicima da na brzinu retuširaju fotografije dok će Adobe Sketch koristiti umetnici jer ona zahvaljujući Apple olovci pretvara tablet u digitalno platno, piše ArchDaily.

apple-ipad-pro-4

Apple je potvrdio da će se iPad Pro prodavati po ceni od 799 do 1.079 dolara s tim što će se Apple Pencil kupovati odvojeno po ceni od 99 dolara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Aleksandar Neskovic

    Naročito… ne mogu, a da ne primetim- kuće su sve gore kako tehnologija napreduje. Kao i sve ostalo, na kraju krajeva…

  2. Miki

    Izvini Aleksandre, ali sta ti podrazumevas kao dobru kucu? Kosi krov od crepova, i fasada od opeka i dimnjakom kao u selu? Danasnja arhitektura je sve bolja i bolja, a da ne pricamo o strukturi samih objekata koja je toliko mnogo napredovala. Slazem se da postoje neke savremenije kuce i objekti koji ne privlace paznju i za nekog su smesne, ali danas, mnogo toga vise i bolje, ekonomicnije moze da se izvede, nego pre. 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *