Foto: Promo
Promo

Adaptacijom do moderne funkcionalnosti vašeg doma

Od prozora i vrata, preko keramičkih pločica, do klima-uređaja. Evo na šta treba da obratite pažnju tokom renoviranja prostora.

Ako morate da renovirate stan ili želite da uradite samo neophodne adaptacije, prilika je da iskoritite trendove moderne gradnje i dodate svom domu nove funkcionalnosti i estetiku. Dobar izbor materijala i dizajnerskih rešenja učiniće da stvorite novi ambijent koji ispunjava zahteve savremenog stanovanja u pogledu energetske efikasnosti, udobnosti i ambijentalne privlačnosti.

Nekoliko elemenata bitno utiče na ukupan utisak prostorne celine i zato ćemo se njima ovde više pozabaviti. Prozori i vrata su među ključnim elementima za podizanje energetske efikasnosti vašeg doma, njegovog spoljnjeg izgleda i kao deo dizajna enterijera.

Pločice su prisutne skoro svuda u stanu, od predsoblja do kuhinje i kupatila. Iskustva pokazuju da su keramičke pločice zbog svojih svojstava najčešći i najpogodniji izbor.

I ono bez čega se izgleda više ne može jesu klima uređaji. Bez njih nema one fine prijatnosti u odgovarajućoj toplini ili svežini, zavisno od godišenjeg doba. Pored kvaliteta i snage uređaja, važno je naći pravo mesto za postavljanje klime kako bi dala maksimalan efekat svoje funkcionalnosti.

ALU stolarija ispunjava sve zahteve moderne gradnje

Aluminijumska stolarija ili kraće ALU stolarija ispunjava nekoliko bitnih zahteva moderne gradnje, zbog čega je sve češći izbor u odnosu na svoju konkurenciju, drvenu ili PVC stolariju.

ALU stolarija je trajna, otporna na vremenske uslove i lako se održava. Ispunjava zahteve energetske efikasnosti i doprinosi štednji energije i resursa, ujedno smanjujući iznose na računima za plaćanje. Ekološki je prihvatljiva jer se aluminijum u potpunosti može reciklirati. I ono što zaokružuje glavne stavke popularnosti ALU stolarije je njena estetska privlačnost i mogućnost uklapanja u razna dizajnerska rešenja fasadnih površina i unutrašnjeg uređenja.

Aluminijum je izdržljiv materijal, sa dobrim mehaničkim osobinama i visokim nivoom čvrstoće. Otporan je na koroziju, deformacije i oštećenja. To omogućava da ALU stolarija traje dugo, uz minimalno održavanje koje uglavnom podrazumeva povremeno čišćenje.

S obzirom na izloženost spoljnim uticajima prozora i ulaznih vrata, prednost je što je aluminjum otporan na nepovoljne vremenske uslove, kao što su sneg, mraz, kiša, vetar, vlaga, UV zračenje. Zbog tih osobina ALU stolarija se ugrađuje u stambene i poslovne objekte u područjima sa različitim klimatskim uslovima i široko je zastupljena u modernoj gradnji.

Zahtev za energetskom efikasnošću ALU stolarija ispunjava veoma kvalitetno zahvaljujući stalnim tehnološkim unapređenjima i efikasnim rešenjima, sa ciljem smanjenja potrošnje energije. Prozori i vrata opremljeni su novim termoizolacionim materijalima visokih performansi i dvostrukim ili trostrukim staklima, a konstrukciona rešenja osiguravaju poboljšanu energetsku efikasnost stana ili kuće uz smanjenje troškova za grejanje i hlađenje.

Aluminijumski ramovi visokokvalitetne ALU stolarije obogaćeni su specijalnim izolacionim supstancama koje naročito efektno poboljšavaju toplotnu izolaciju. Takođe pružaju i dobru zvučnu izolaciju, smanjujući buku iz okoline. Konstrukciona rešenja sa naprednim zaptivkama sprečavaju neželjeni uticaj hladnoće i vetrova, što dodatno podiže energetsku efikasnost objekta.

ALU stolarija pruža visok nivo bezbednosti. To podrazumeva i pouzdane bravarske mehanizme, stakla otporna na provale i siguran sistem zaključavanja.

Ekološka prihvatljivost aluminijuma zasniva se na mogućnosti njegove stopostotne reciklaže, čime se smanjuje potreba za korišćenjem prirodnih resursa. Pritom čuva svoje karakteristike i vraća se u upotrebu bez degradacije kvaliteta. Ako je reč “zeleni” postala sinonim za zdravo okruženje, onda se s pravom aluminijum smatra “zelenim” materijalom koji okruženje čini zdravim, plemenitim i estetski veoma privlačnim.

Estetska vrednost ALU stolarije

Moderna gradnja teži upotrebi visokokvalitetnih materijala koji su i trajni i daju dopadljiv i atraktivan izgled. To su pre svega prirodni materijali poput drveta, kamena, metala i stakla, uz korišćenje visokokvalitetnih sintetičkih materijala koji uspešno imitiraju prirodne teksture.

ALU stolarija je deo tog trenda i izrađuje se u širokoj paleti boja, dizajna i završnih obrada i tekstura, što je pravi izazov za arhitekte i dizajnere. Kod renoviranja ili adaptacije kuća i stanova omogućava prilagođavanje enterijeru i eksterijeru, dodajući eleganciju i moderan izgled.

Takvo okruženje, više nego primetno i spolja i iznutra, svojim ukupnim kvalitetom i izgledom daje nove funkcionalnosti i estetske vrednosti vašeg doma. A vama pruža prijatan i inspirativan ambijent za odmor, druženje, životne, radne i druge aktivnosti.

Pored klasičnih oblika ALU stolarija dobija i novije nekonvencionalne oblike, prateći zamisli arhitekata i dizajnera, i uspešno se uklapa u neobične fasadne teksture, sa umetničkim detaljima i kreativnom upotrebom boja.

Svojom trajnošću, lakoćom održavanja, otpornošću na atmosferske uticaje i estetskim vrednostima ALU stolarija je poželjan element nove gradnje i renoviranja i adaptacije strambenih i poslovnih prostora.

Foto: Promo

Keramičke pločice – milenijumski izbor kvaliteta i estetike

Kada kažemo da su keramičke pločice milenijumski izbor kvaliteta i estetike, to podrazumeva da su one deo ljudske istorije od davnih vremena i drevnih civilizacija u Mesopotamiji, Persiji, Indiji, Kini. Zatim u antičkim vremenima, Srednjem veku – sve do danas. Korišćene su za oblaganje zidova hramova, palata, vladarskih građevina, dvorova i domova bogatih.

Za istinsko divljenje je sačuvana keramička umetnost, gde su pločice ukrašene složenim geometrijskim oblicima, cvetnim ornamentima, religijskim i drugim tradicionalnim motivima karakterističnim za kulturu podneblja. Ukrašavane su reljefima, glazurama i raznim bojama, doprinoseći bogatstvu i lepoti arhitekture i umetnosti tog vremena.

Danas su keramičke pločice standardni materijal za oblaganje zidova i podova u kuhinji, kupatilu, hodniku i drugim prostorijama. Deo su eksterijera i enterijera u domovima širom sveta, jer svojim karakteristikama omogućavaju funkcionalnost, praktičnost i estetske zahteve korisnika.

Poseban izazov je opremanje kupatila. Toliko je novih materijala i trendova da nije lako odlučiti šta izabrati.

Kvadratne pločice sada se zamenjuju pločicama sa šest i osam uglova ili neobičnih oblika. U trendu su pločice većih dimenzija, posebno podne, ali i zidne. Postavljaju se skoro bez vidljivih prelaza, tako da čine velike elegantne površine. Obično su neutralnih boja, a poželjan je detalj koji unosi dinamiku, u vidu manje površine akcentovane pločicama jače boje ili drugačije teksture, koja može biti i reljefna.

Nije lako prepoznati ni trend, jer ostaju prihvatljiva i retro rešenja koja imitiraju stara kupatila sa kitnjastim motivima na pločicama, slavinama i ormarićima.

Iako je puno novina u opremanju kupatila, keramičke pločice zbog svojih svojstava ostaju najčešći i najpogodniji izbor.

Klima uređaji – bez njih se ne može

Koliko god da ste lepo uredili vaš dom, život u njemu neće biti prijatan bez klima uređaja. Postao je obavezni deo u stanu, za ona tako poželjna rashlađivanja tokom letnjih vrelina i povišenih temperatura tokom većeg dela godine.

Pored osnovne funkcije hlađenja, a inverter klime omogućavaju i grejanje tokom zime, klima uređaj poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji, smanjuje nivo vlažnosti, čisti vazduh od prašine, alergena, bakterija i drugih zagađivača. Klima uređaj u stanu znači zdravije i prijatnije okruženje.

Pri izboru klima uređaja i njegove ugradnje treba imati u vidu nekoliko bitnih faktora i zato smo kontaktirali profesionalce iz firme IdeaPS vezano za iskustva ugradnje klima i na šta sve treba obratiti pažnju.

Pri izboru klima uređaja, bitno je uzeti u obzir veličinu prostora koji treba rashladiti, kao i stepen izolacije i orijentaciju prostorije. Takođe, bitno je razmotriti i druge faktore, poput energetske efikasnosti, kvaliteta vazduha i buke koju uređaj proizvodi. Ugradnja klima uređaja zahteva stručnost i pažnju, jer nepravilno postavljen uređaj može da utiče na njegovu efikasnost, trajnost i bezbednost.

Ovo su osnovni saveti, uz preporuku da je ugradnju klima uređaja najbolje poveriti stručnom servisu koji će izvršiti procenu potreba, odabrati najbolji model i kvalitetno izvesti ugradnju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *