Zbog čega renoviranje kupatila toliko košta? Analiziramo cene i troškove koje vas mogu sačekati usput.

Nakon kupovine starog stana, svi vlasnici se odlučuju da, za početak, renoviraju kupatilo. Takav je i ovaj primer gde je postojeće kupatilo sadržalo kadu, WC šolju sa vidnim vodokotlićem, veš mašinu i umivaonik. Odlučeno je da se zadrži postojeći raspored kupatila ali da se zamene stare sanitarije (kada, umivaonik i WC šolja), postavi ugradni vodokotlić i osveži izgled kupatila novim pločicama. Evo kako je tekao postupak!

Postojeće stanje kupatila

Želja vlasnika bila je da se dobije toplo i ušuškano kupatilo sa što više prostora za odlaganje. Osmišljen je njegov novi izgled gde je veš mašina skrivena u ormarić, a prostor iznad nje i ugradnog vodokotlića iskorišćen za ugradnju nameštaja po meri.

Kupovina novih pločica: domaća keramika od 150, uvozna do 600 evra

Nakon definisanja rasporeda elemenata u kupatilu i izrade detaljnih crteža, na red je došao odabir pločica. Njihov raspon cena prilično je velik. Prosečna cena pločice italijanskog ili španskog porekla kreće se od 15 do 30 evra/m2. Za prosečno kupatilo veličine 4 kvadrata potrebno je oko 20 m2 pločica sa uračunatim rasturom za sečenje. Znači, za kupovinu novih pločica boljeg kvaliteta je potrebno da izdvojite od 300 do 600 evra.

Nešto povoljnije ćete proći ukoliko se odlučite za domaće pločice. Za njih je potrebno je da izdvojite oko 7 evra/m2, odnosno, za celo kupatilo prosečne kvadrature potrebno je oko 150 evra.

U ovom primeru, korišćene su italijanske pločice u dve teksture: Jedna cvetna manjih dimenzija i druga jednobojna 60×60 cm.

Biranje novih pločica u salonu

Rušenje starog kupatila: oko 130 evra

Nakon kupovine novih pločica, počinje adaptacija kupatila. Uklanjanje starih pločica sa odnosom šuta na deponiju i pripremom, to jest, ravnanjem zida i poda za lepljenje nove keramike iznosi oko 3-4 evra/m2 što znači da je za kupatilo prosečne veličine potrebno od 60-80 evra. Skidanje starih sanitarija (kade, WC šolje, umivaonika) sa odnosom na šut iznosi oko 50 evra.

Znači, rušenje starog kupatila sa odvozom na deponiju košta oko 130 evra.

Uklanjanje starih pločica i sanitarija

Nove instalacije, hidroizolacija i gipsani radovi: oko 900 evra

Nakon rušenja, potrebno je da se izvrši zamena starih cevi za nove što se preporučuje za sve stanove starije od deset godina. Ovo predviđa postavku novih plastičnih cevi, postavljanje novih ventila i sifona. Cena za ove radove vrlo je okvirna i kreće se od 400 evra sa materijalom i zavisi od količine radova.

Ukoliko WC šolju u obliku monobloka menjate sa konzolnim modelom i ugradnim vodokotlićem, on se  zatvara gipsom pre postavke pločica. Cena montaže ugradnog vodokotlića i njegovog zatvaranja gipsom je oko 40 evra.

Na izravnate i pripremljene zidove postavlja se hidroizolacija oko kade na visini do 2 metra. Cena postavke hidroizolacije na zidove oko kade iznosi oko 12 evra/m2 što je oko 100 evra sa uključenim materijalom.

Cena suvog slivnika sa montažom iznosi oko 50 evra dok za razvod struje sa okvirnih šest izvoda košta oko 120 evra. Ukoliko se prepravlja veza sušača i postavlja novi, za to je potrebno da se izdvoji dodatnih 120 evra.

Za razne ostale građevinske radove kao što su krpljenje šliceva, poravnavanje zidova i priprema za lepljenje pločica, zaziđivanje nakon spajanja instalacije na vertikalu potrebno je da se izdvoji oko dodatnih 100 evra. I tako se nabralo do 900 evra

Postavka pločica nakon izrade hidroizolacije i gipsanih radova

Postavka keramike i krečenje plafona: od 190 do 230 evra

Za postavku keramike potrebno je da izdvojite oko 10 evra po kvadratnom metru (ili od 15 do 18 evra za područje Beograda) s uračunatim lepkom za lepljenje. Znači, za prosečno kupatilo potrebno je od 160 do 200 evra. Za ugaone lajsne i fug masu dodajte na ovu cenu još oko 30 evra po kupatilu.

Nakon postavljene keramike i fugovanja, ugradnje kade i ugradnog vodokotlića, plafon se kreči. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje.

Kupatilo nakon fugovanja pločica

Montaža nove sanitarije: 220 evra

Nakon završetka postavke i fugovanja pločica, u plafon se ugrađuje rasveta i montiraju se sanitarije. Dijapazon cena sanitarija je velik i zavisi od proizvođača. Domaći umivaonici i WC šolje su najpovoljnije i kreću se od 30 do 60 evra. Italijanski i španski modeli su, naravno, znatno skuplji i kreću se od 100 evra pa naviše.

Cena postavke sanitarija je oko 100 evra sa svim pratećim fazonskim elementima (EK ventili, šrafovi…). Ukoliko se postavlja ugradna kada sa obziđivanjem, moraćete izdvojiti još oko 120 evra.

Montaža sanitarija i nameštaja

Nameštaj za kupatila najbolje je da se izvodi od vlagootpornih materijala odnosno MDF-a. Ne savetuje se upotreba univera koji od vlage postepeno može da počne da bubri. Ipak, pošto je univer povoljnija varijanta nije redak slučaj da se ovaj materijal nađe u kupatilima.

Suma sumarum

Nakon svega analiziranog, dolazimo do konače cene prosečnog kupatila veličine od oko 4 kvadrata koja nije nimalo mala:

  1. kupovina pločica: od 150 evra (domaća keramika) do 600 evra (uvozna keramika)
  2. rušenje starog kupatila: oko 130 evra
  3. nove instalacije, hidroizolacija i gipsani radovi: oko 900 evra
  4. postavka nove keramike: od 190 do 230 evra
  5. montaža nove sanitarije: 220 evra

To znači da se cena kompletnog renoviranja kupatila kreće od 1.500 pa sve do 2.100 evra! U cenu nije uključena kupovina nameštaja niti novih sanitarija koja će podići ovu cenu za 200 pa sve do 600 evra u zavisnosti od kvaliteta.

Nakon svih navedenih radova, kupatilo iz primera je završeno. Pogledajte njegov konačan izgled:

Pre i posle: Pogledajte kako je adaptiran ceo stan

Foto: Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: