Aktuelno

Cena uknjižbe stana i hipoteke u katastar

Koliko Republički geodetski zavod naplaćuje svoje usluge: Najskuplji upis hipoteke, čija cena zavisi od vrednosti založene nekretnine, pišu Novosti.

Bez obzira na veličinu stana, upis u katastar košta 9.500 dinara. Isto cena važi za knjiženje garaže ili poslovnog prostora. U prednosti su vlasnici, koji u istoj zgradi uz stan imaju i lokal ili garažu, pa uz osnovnu cenu, za svaku dodatnu nekretninu upis plaćaju po 3.000 dinara.

Kupac nekretnine u Srbiji bar jednom, a neretko i tri puta, mora da „poseti“ nadležnu katastarsku službu Republičkog geodetskog zavoda. Svaki zahtev po novom cenovniku, koji je na snazi od 1. januara ove godine, iz džepa odnese 280 dinara, kako je i propisano Zakonom o republičkim administrativnim taksama. Uz to, svaka usluga košta, a upis hipoteke najviše.

upis-u-katastar

Naravno, u redove pred šaltere katastarskih službi staju i vlasnici nekretnina za razne papire – kopija plana, list nepokretnosti, upis promene, kućni broj…

Za upis hipoteke kojom se obezbeđuje potraživanje u iznosu do šest miliona dinara taksa košta 20.000 dinara, od šest miliona do 30 miliona plaća se 50.000 dinara, a od 30 do 60 miliona taksa staje 100.000 dinara. Ako se hipotekom obezbeđuje potraživanje koje premašuje 60 miliona dinara naknada je 150.000 dinara.

Visina takse za izdavanje lista nepokretnosti do pet strana formata A4 iznosi 850 dinara, a za svaku sledeću stranu još po 65 dinara, za kopiju plana za jednu katastarsku parcelu treba izdvojiti 700 dinara, a za svaku sledeću susednu parcelu još po 300. Provođenje promene u katastru nepokretnosti nastale izgradnjom objekta sa istovremenim upisom imaoca prava na objektu iznosi 10.500 dinara. Ovo je novina, jer taksa uključuje i upis nekretnine i upis vlasnika, što je ranije bilo odvojeno. Za provođenje promene nastale izgradnjom, odnosno dogradnjom garaže ukupne površine do 30 kvadrata ili pomoćnog objekta do 50 metara kvadratnih, sa upisom imaoca prava, treba izdvojiti 5.000 dinara.

Upis prava svojine već upisanog držaoca košta 4.000 dinara po zahtevu, a taksa za utvrđivanje kućnog broja i označavanje zgrade kućnim brojem iznosi 4.500 dinara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marija

    Dobro vece, zanima me koliko se dugo ceka na upis kvadrature u listu nepokretnosti u vec legalizovan stan? Hocemo da dignemo hipotekarni kredit al je stan legalizovan na 0 kvadrata, pa me zanima koliko se dugo ceka..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *