Arhitektura

Ceo grad u jednom neboderu: Nova najviša zgrada na svetu imaće sve osim groblja

Sky City One u Kini treba za sedam meseci da izraste u grad za 30.000 stanovnika, s 4.450 stanova, prodavnicama, školama, bolnicom, teatrima, šetalištima… U novoj najvišoj zgradi na svetu, s 838 metara visine, predviđeni su svi gradski sadržaji osim – groblja.

Možete li zamisliti zgradu u koju stane celi grad veličine Aranđelovca? Kopanje temelja za takvu kuću stotinjak kilometara od Changsha, glavnog grada kineske pokrajine Hunan, započelo je 20. jula, a završetak novog najvišeg nebodera na svetu, deset metara višeg od izvikanog Burj Khalifa u Dubaiju, predviđeno je u aprilu 2014. godine. Da, samo sedam meseci za izgradnju 838 metara Sky Cityja, sa 220 spratova, šest podzemnih etaža i 1,2 miliona kvadratnih metara površine za 30.000 stanovnika. Za razliku od Sky Cityja, Burj Khalifa gradio se punih šest godina.

sky-city-one-1

Nebeski grad šokiraće svet

Samoodrživi Sky City One svemirskom brzinom izrasta u grad sa 4.450 stanova, šoping centrima, poslovnim prostorima, hotelom sa 250 soba, 5 škola, bolnicom, staračkim domom, sportskim centrima, 6 košarkaških i 10 teniskih terena, bazenima, teatrima, koncertnom dvoranom, 10 kilometara dugim šetalištem, parkovima, vertikalnim organskim farmama i 17 heliodroma te 96 putničkih liftova. U zgradi su tako predviđeni svi gradski sadržaji osim – groblja.

sky-city-one-3Kompanija Broad Sustainable Building (BSB), u početku je planirala neboder visine mnogo skromnijih 666 metara, ali su lokalne vlasti želele da imaju najvišu zgradu na svetu. Neka se pročuje pokrajina Hunan i dokaže kineska inovativnost. Sama BSB, pak, pročula se zbog nove, kako kaže njezin osnivač i direktor, 54-godišnji Zhang Yue, revolucionarne metode gradnje po modularnom principu sklapanja unapred pripremljenih delova koji se slažu jedan na drugi poput lego kocaka. Do sada su tako izgradili 20 visokih zgrada (u krugu svoje fabrike podigli su 30-spratnicu u 15 dana) i imaju nekoliko franšiza u svetu, ali ovo je nesumnjivo najveći zalogaj. ‘Tradicionalna gradnja je haotična’, kaže Zhang Yue i poručuje da će Sky City One ili po našem Nebeski grad, po mnogočemu ‘šokirati svet’.

Na njemu trenutno radi 19.000 radnika, a – pre nego što se iskopaju temelji – u fabrikama se proizvodi 90 posto zgrade u delovima (‘lego kockice’ s postavljenim parketima, ugrađenim prozorima, vodovodnim, telekomunikacijskim i električnim instalacijama, čak s utičnicama i prekidačima), koje se potom slažu sledeća tri meseca, brzinom pet spratova dnevno. U BSB-u ističu da je takva instant gradnja ili ‘arhitektonski McDonalds’ 50 do 60 posto jeftinija od tradicionalne i iznosi 1.100 evra po kvadratnom metru, manje od cene beogradskih kvadrata, pa će Sky City One koštati 500 miliona evra, za razliku od 1,2 milijarde koliko je stajao dubajski neboder.

Odlazak u visinu kao jedino rešenje za budućnost

Ali iza projekta Sky City One ne stoji samo visina i niska cena, nego cela filozofija zaštite okoline, zdravog života i pripreme za skoru budućnost u kojoj će Peking do 2025. od današnjih 16 narasti na 23 miliona stanovnika, a u svetu će biti 37 megagradova, onih s više od 10 miliona žitelja. Gradove će biti nemoguće razvijati horizontalno, jer bi progutali okolinu, kaže Zhang Yue, te preostaje jedino odlazak u visinu.

‘Gradovi postaju opasni po život, broj stanovnika na Zemlji godišnje raste za 1,8 posto, planeta je na rubu kolapsa. Zgrade troše 40 posto energije u svetu, što je neodrživo. Svet je na prekretnici, a Sky City One je jedino rešenje i u njemu leži budućnost’, poručuje Zhang Yue.

sky-city-one-4

Stanovnik njegovog nebodera nema potrebu da napušta zgradu, jer su stan, radno mesto i mesto za provođenje slobodnog vremena udaljeni 5 minuta vožnje liftom, troši se pet puta manje energije nego u konvencionalnim zgradama, drastično se smanjuje broj automobila, puteva i parkirališta, čime se – računa Zhang Yue – samo u slučaju Sky Cityja štedi 200 hektara zemljišta. Zgrada može izdržati potres od 9 stepeni po Rihterovoj skali, 3 sata odolevati požaru, na svakom spratu ima 10 izlaza za vanredne situacije i svako može biti evakuisan u roku od 15 minuta. U zgradu će se utrošiti 270.000 tona čelika, koristi se reciklirani građevinski materijal, četveroslojni prozori i izolacija omogućuju minimalni utrošak energije i stalnu temperaturu od 20 do 27 stepeni, a vazduh se filtrira i čišći je 20 puta od spoljnog, koristi se samo LED-rasveta…

Hoće li netko zaista hteti da živi na 387. spratu?

Zhang Yue je donedavno proizvodio klima uređaje, gradnjom se bavi tek od 2008. godine, a BSB vodi, za evropske pojmove, na prilično ekscentričan način. Od radnika traži da se zbog zaštite okoline tuširaju hladnom vodu i rađaju samo jedno dete. Plate su više od kineskog proseka, radnici mogu besplatno živeti u stanovima kompanije i hraniti se u fabričkoj kantini za koju namirnice stižu sa njihove biofarme. Svakog ponedjeljka, na početku novoga radne nedelje, u sedištu kompanije podiže se zastava i peva himna BSB-a koju je Zhang sam komponovao. ‘Volim firmu, neka cvate kao najlepši cvet. Volim Zemlju, neka je zdrava i lepa’, glasi refren.

sky-city-one-feat

Hoće li Nebeski grad privući stanare? U kineskim gradovima već zape prazni celi kvartovi skupih, prestižnih nebodera, iako se u njih godišnje doseljava 20 miliona novih stanovnika u potrazi za poslom, no reč je o seoskom stanovništvu, nenaviklom na život u oblacima. Skeptici stoga Sky City One već proglašavaju kućom duhova, neki sumnjaju u sposobnost kompanije da iznese takav projekt u tako kratkom vremenu, boje se za sigurnost stanara u hitnim slučajevima i upozoravaju na problem vetra, zbog čega je početak gradnje odgađan nekoliko puta.
Ali za fururistički raspoloženog direktora BSB-a ni nebo nije granica, jer na zidu njegova ureda već visi skica zgrade visoke 2.000 metara. Hoće li netko zaista hteti da živi na 387. spratu?

‘Zašto ne?’ odgovara Zhang Yue. ‘Imaće fantastičan pogled kroz prozor, a lift će ga za nekoliko minuta spustiti u zelenilo. Šta mu drugo preostaje? Naši resursi će do tada biti iscrpljeni, a gradovi kakve danas poznajemo uništeni. To će biti jedini način da sačuvamo malo prirode.’

(Tportal)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. U Njujorku se gradi najviša stambena zgrada na svetu | Gradnja

    […] Pročitajte i o zgradi u Kini visine 838 metara koja će imati sve osim groblja. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *