Arhitektura, Izdvojeno

Čuveni JFK terminal menja namenu i postaje hotel

Prepoznatljivi terminal na aerodromu John F. Kennedy, kojeg svi znamo iz mnogobrojnih američkih filmova i serija, uskoro će postati hotel sa 505 soba.

TWA centar letenja, kojeg je projektovao arhitekta Eero Saarinen, otvoren je još 1962. godine i služio je kao terminal za međunarodne letove sve do 2001. godine, kada više nije mogao da podrži prihvat savremenih aviona. Ovaj ključni njujorški orijentir, koji je 1994. godine ušao je u registar istorijskih znamenitosti, uskoro će biti preuređen u luksuzan hotel.

Nakon što je 15 godina bio pod ključem, guverner Njujorka Andew Cuomo najavio je radove koje će obavljati investiciona hotelijeska firma MCR, navodi Designboom.

„JFK aerodrom je  jedan od najvećih međunarodnih tranzitnih čvorišta u svetu i ključni pokretač ekonomije Njujorka.“ – istakao je guverner Cuomo i dodao:

Konverzijom TWA centra u hotel, legendarni njujorški orijentir će se sačuvati od zaborava tako što će dobiti novu ulogu.

 

Primarni plan projekta je da se sačuva i obnovi zgrada terminala čiji će novi dizajn zapravo oslikavati njenu estetiku iz 1962. godine. Pored soba za goste hotel će raspolagati površinom od 3.700 kvadratnih metara na kojoj će biti organizovani prostori za sastanke i raznovrsne događaje. Takođe, postojaće i 930 kvadratnih metara vidikovca što će se sigurno svideti plane spotterima. Planovi uključuju i izgradnju muzeja, koji će predstaviti Njujork kao mesto osnivanja ere vazduhoplovstva.

Povezano: Pogledajte kako će izgledati vidikovac na aerodromu Nikola Tesla

Strast prema ovom neverovatnom objektu i prilika za naš plan da se očuva Saarinenovo remek delo i pretvori u hotel sa 500 soba, bila je zapanjujuća!

– rekao je Tyler Morse, razvojni direktor firme MCR i dodaje:

„Ponosni smo što učestvujemo u planu guvernera Cuomo u revitalizaciji našeg aerodroma i veoma smo uzbuđeni što ćemo našim radom udahnuti novi život jednoj od najznačajnijih građevina u Americi.“

Pogledajte i kako izgleda obnovljeni aerodrom Ponikve.

Rendering: MCR

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *